Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
12 годинки за рецидивист
      Оправдателна присъда на Варненския окръжен съд (ВОС) от есента на миналата година бе отменена от Апелативния съд в града.
    С това решение Борис Иван е признат за виновен, че е изнасилил и ограбил през 2010 година възрастна жена от с. Щипско, община Вълчи дол, Варненска област. Пресслужбата на съда припомня, че осъжданият 14 пъти, в това число и за изнасилване Борис от Добрич избягал на 13 май 2010 година от затворническото общежитие „Разделна”, където след групиране на няколко наказания изтърпявал 8 годишна присъда. Няколко дни поред обикалял областта на стоп и гостувал в различни селища на стари приятели от затвора и роднини. На 16 май се озовал в с. Щипско и едно от първите неща, които забелязал били 89-годишната жена, която простирала дрехи в двора на дома си. Борис влязъл в къщата на старицата като търсел пари, но бил заварен от домакинята докато тършува. Агресивно, със сила, със заплахи за живота и крясъци той завързал ръцете на жената зад гърба, запушил й устата, разсъблякъл я, съборил я на земята и брутално я изнасилил. След това отмъкнал от престилката на бабата 62 лева, оставил я на земята със завързани ръце и си тръгнал. Продължил на стоп в друга посока и едва на 3 юни същата година бил задържан от екип на II РУП Добрич. Часове след бруталното престъпление експерти установили акта на изнасилването, множество увреждания по главата и тялото на старицата. Както в хода на досъдебното производство, така и пред първата съдебна инстанция подсъдимият направи частични самопризнания за грабежа, но отрече, да е изнасилил възрастната жена. След като назначи няколко допълнителни експертизи и разпита множество свидетели ВОС прецени, че обвинителната теза не се доказва по несъмнен и безспорен начин. Според първата съдебна инстанция присъдата не би могла да почива на съмнителни и колебливи обстоятелства относно обективните и субективни признаци на престъпното деяние, както и да се основава само на самопризнанията на подсъдимия.
    При въззивната проверка на съдебния акт, днес Варненският апелативен съд отмени оправдателната присъда и наложи на Борис Иванов наказание 10 години „лишаване от свобода” за изнасилването, 12 години затвор за грабежа и двете деяния извършени при условията на опасен рецидив. Съдът постанови 42 годишният подсъдим да изтърпи по-тежкото от наложените наказания – 12 години затвор и присъди 10 000 лева обезщетение за причинените на старицата неимуществени вреди, и 62 лева – за имуществените. Близо 2350 лева са присъдените разноски и държавната такса върху обезщетението.
    Присъдата на Варненския апелативен съд може да бъде обжалвана пред ВКС в 15 дневен срок.
20 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.