Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Плевнелиев: Няма да участвам в политически интриги, няма да разделям и няма да преча
      Президентът Росен Плевнелиев положи клетва пред Народното събрание и очерта в реч пред депутатите приоритетите за своя мандат. Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от религия, етнос и политическа принадлежност – каза Плевнелиев в началото на речта си.
    Ще отстоявам надпартийността на институцията. Няма да забравя поетите ангажименти и не се страхувам да поемам нови. Ще осигурявам постоянна прозрачност и отчетност на свършеното - каза още той.
    Няма да участвам в политически интриги, няма да разделям и няма да преча, каза президентът Росен Плевнелиев.
    Уважаеми господа президенти Желев, Стоянов, Първанов, вие работихте за успешния преход на България към България. Вие се стремяхте да утвърдите авторитета на институцията в страната и по света и аз ви благодаря за това – каза президентът Росен Плевнелиев.
    Да си президент на Република България не е въпрос единствено на пост, това е кауза – посочи той.
    Знам, че за мен ще съдят не по думите, а по делата. Не очаквам всички да ме обичат и да ме харесват, но държа да бъда компетентен и да си свърша добре работата, каза Росен Плевнелиев.
    Съзнавам, че поемам президентството в трудни времена. Най-тежката криза от Втората световна война насам. На изпитание са подложени не само националните икономики, но и обединена Европа. Динамично се променя начинът, по който живеем. Трябва да вземем трудни и отговорни решения. Бъдещето на българския народ зависи от способността на всички. Въпреки макроикономическите успехи, България остава най-бедна страна в Европа. България не е в средата, а в дъното на много европейски класации. Това трябва да се промени. Нужна ни е енергията на всички, каза Плевнелиев.
    „Просперираща България е не просто цел, а кауза. Силни сме, само когато сме обединени. Досега предимно кризите са ни обединявали. Време е да се обединим около национална кауза. Правителствата се сменят, но България не може да започва всеки път отначало. Аз имам кауза – България да се превърне в средно богата европейска държава , с развити региони, с конкурентно способна икономика, в която младите хора остават и виждат перспектива за развитие. Това трябва да бъде стратегическа цел до 2020 година. Затова въпреки трудностите трябва да работим не за оцеляване, а за растеж – посочи Росен Плевнелиев.
    Сега доходът на българския гражданин е 43 % от средния за ЕС; 2020 г. е не по-малко от 70 %; сега българската икономика е пет пъти по-енергоемка от средната за ЕС, през 2020 – до два пъти; производителността на един работник в България е 42 % от средното за ЕС, през 2020 – да достигне 60 % от производителността в ЕС – посочи Плевнелиев.
    Ще превърна президентството в център на обществения дебат по важните за българите въпроси. Ще търся баланс между институциите и между институциите и гражданите - каза Плевнелиев.
    Гражданското общество ще бъде в центъра на моята дейност.
    Обществените съвети към президента няма да функционират като кабинет в сянка. Активен, прозрачен диалог и генериране на решения - това е целта на съветите към Президентството - посочи Плевнелиев. Заседанията на съветите, с изключение на тези, които са свързани с националната сигурност, ще се предават пряко в интернет - посочи Плевнелиев.
    Няма пряк път към богатството, богатството се изработва, пенсиите и доходите - също. Политиците не създават пари, създава ги икономиката, за да я подпомогнем, трябва да създадем среда. Това, че имаме нисък дълг, не означава, че имаме силна икономика - каза той. Налагането на строга бюджетна дисциплина е трудна задача и аз благодаря на правителството, че удържа, каза Плевнелиев. Благодарение на усилията на няколко правителства, България стана символ на фискална дисциплина и ред и единствената държава в ЕС с повишен рейтинг по време на криза.
    Има стабилност, сега трябва да говорим за растеж и заетост; в основата са инвестиции, износ, потребление - каза Плевнелиев.
    Трябва да се борим за всеки лев инвестиции. „Трябва да осигурим достъп до финансиране на малките и средни предприятия. Иновациите и образованието са движеща сила. Време е да се научим да печелим от науката и иновацията. Трябва да продължим реформите в българското образование”, отбеляза Плевнелиев.
    Президентството ще наблюдава институциите да не подменят важните теми на обществото.
    Нашите съседи имат европейска перспектива, протягаме ръка към всеки, който иска да живее в общия европейски дом. Заедно с нашите партньори в Европейския съюз, ще застанем срещу всеки, който разделя хората, пренаписва миналото, търси противопоставяне.
    По отношение на външната политика приоритет ще е нашата дипломация да защитава българския интерес по света и в региона. Ще работя за европейското развитие на България и ще задам курс към по-ефективна и ускорена интеграция на страната в ЕС, каза Плевнелиев.
    Трябва да насочим усилията си към региони с разширяващи се пазари, с бърз икономически растеж. Ще поставим „произведено в България” на международната сцена с помощта на нашата дипломация.
    Във външната политика България трябва да бъде представлявана от професионалисти, от достойни българи, хора, които са мотивирани и имат качества.
    Трябва да имаме активна роля в изпълнение на съюзническите ангажименти в НАТО - посочи Плевнелиев.
    Категорично заявявам, че ще работя за европейското развитие на България, каза новоизбраният президент Росен Плевнелиев.
    „Репутацията на България е много важна. Репутацията на икономиката не може да бъде купена. Тя се изгражда с последователни усилия. България трябва да надгражда своето можене. Гордея, че се България е единствената държава в ЕС, която успя да намали външния дълг”, отбеляза в речта си Плевнелиев.
    „Моята цел е енергийно ефективна зелена България. Водата е петролът на бъдещето”, каза Плевнелиев.
    „Няма богата държава и просперираща икономика, ако няма работещи институции. Електронното правителство не означава да вържем държавата в мрежата, а означава да предоставяме качествена услуга”, каза той.
    „Просперитетът и благодентствието са в нашите ръце, те са наша отговорност. Няма външен фактор, който да ни освободи от това бреме. Сами ще изковем бъдещето ни. Развити са тези общества, в които гражданите имат доверието един на друг. Успешни са тези нации, които имат кауза и дългосрочна визия. Липсата на стратегическо виждане води до работа на парче, слаби резултати, затъваме в празни приказки, политическо брокерство, оставаме неефективни, следователно бедни. Нека се обединим около националната програма за развитие България 2020”, подчерта Плевнелиев.
    Българските граждани трябва да знаят какво получават за всеки лев, похарчен за сигурност, и трябва да знаят от какво се лишават с всеки лев, спестен от сектор сигурност. Това каза президентът Росен Плевнелиев. Провеждането на реформи в системата за сигурност е необходимост, но не е самоцел. Всяка промяна трябва да е свързана с нарастване на способностите.
    Проблемите в сигурността няма да се решават конюнктурно и на парче. През 2012 г. ще изковем новите устройствени закони на службите за сигурност. Трябва институционален баланс, на основата на споделената отговорност. Президентът трябва да има водеща роля при поддържането на такъв баланс, съгласно Конституцията.
    КСНС трябва да стане реален форум по намиране на важни решения по проблеми за националната сигурност.
    По отношение на отбраната – България трябва да изгражда въоръжените си сили в съответствие с концепцията за интелигентна отбрана, каза Плевнелиев.
    Не искам българският народ и държава да бъдат асоциирани с престъпност и корупция. Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде пример за корумпирана нация. Няма да се примиря с това, каза новоизбраният президент Росен Плевнелиев.
    Ще мобилизирам целия ресурс, пътят е ясен – създаване на обществена нетърпимост към корупцията, прозрачност, ясни механизми за обществен контрол, професионализъм, морал в дейността на държавните служители. Няма неприемлива цена за демокрацията.
    Реформите в съдебната власт трябва да продължат, каза той.
    Трябва да се прекъсне практиката за безпринципни назначения в съдебната власт. Ще използвам всички механизми за утвърждаване на нетърпимост към корупцията и закононарушенията, каза още Плевнелиев.
    Обръщам се към всички политици – запазете критичността към грешките на другите, както и към своите собствени. Триумфът над политическия противник не трябва да минава през загърбването на националните приоритети. България се промени много в последните 20 години и то – за добро. Това каза президентът Росен Плевнелиев в първата си реч пред Народното събрание. С широк обществен дебат в президентството ще търсим как България може да създаде конкурентни предимства за някои от индустриите на бъдещето – посочи Плевнелиев. Да създадем конкурентни предимства, за да може да се превърнем във водеща сила в някои от индустриите на бъдещето. В енергийната политика е нужен нов подход, основан на енергийна независимост. Моята цел е енергийно ефективна, зелена България, която не зависи от волята на един или друг доставчик. Освен, че пилеем енергия, пилеем и вода; водата е петролът на бъдещето. Трябва да доведем реформата във водния сектор до край, за да гарантираме опазването на водата като един от най-важните стратегически ресурси на държавата. Проблемът с административната реформа и електронното правителство е на дневен ред и трябва да бъде решен. Електронното правителство означава държавата да предоставя качествени услуги по електронен път. Гордея се, че България е единствената държава в ЕС, която успя да намали за 10 години държавния си дълг от 100 % на 16 % от БВП, каза Плевнелиев.
    Просперитетът и благоденствието на народа са в наши ръце, те са наша отговорност, няма външен фактор, който да дойде и да ни освободи от това бреме. Сами ще изковем бъдещето си. Нека се обединим около националната програма за развитие 2020. Репутацията на България е много важна; репутацията на една държава, икономика, се изгражда с последователни усилия. България трябва да надгражда своя успех – каза президентът Росен Плевнелиев.
19 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.