Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Трайков обеща да няма режим на тока, но предупреди, че може да поскъпне
      В "Мини Марица-изток" няма неизплатени заплати, няма неизплатени бонуси, няма неспазени ангажименти. Ако това не беше така, тогава синдикатите щяха да се съгласят да отидат на доброволен арбитраж. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
    Няма никакви други спорове освен тези свързани с пари, заяви министърът и обясни хронологията на събитията от месец юли 2011 година, когато ръководството и синдикатите са се договорили за 15% увеличение на заплатите със задна дата от 1 април 2011 година. "Когато годината почти изтече, към края на декември, неочаквано за нас, синдикатите казаха "искаме още по хиляда лева"", обясни енергийният министър.
    Кризисният щаб за действие във връзка със стачката в рудодобивното дружество е създаден, допълни Трайков. "Всичко, което е необходимо, го предприемаме като стъпки, а те ще са свързани с активирането на резервни мощности", обясни той и като резервни мощности посочи ТЕЦ – Варна, от където електроенергията струва 96 лева, а от "Мини Марица-изток-2" струва 63 лева. "Режим няма да има. Това го гарантираме, гарантира го и решението на арбитражната комисия", каза още Трайчо Трайков. Като последствие от стачката обаче министър Трайков обясни, че електроенергията, която купува НЕК, за да доставя на клиентите си, ще струва по-скъпо. Министърът коментира още, че всичко, което има финансово изражение в "Мини Марица-изток" ще пострада от започналата стачка. "Абсурдно е да казваш, че искаш да купиш нови багери, които струват 50 милиона лева и затова стачкуваме. Мините имат инвестиционна програма от 110 млн. лева за тази година и програма между 8 и 12 млн. всяка година за подобряване на условията на труд", каза още Трайков.
    По повод протестите срещу добива и проучванията на шистов газ на територията на България енергийният министър каза, че всяка страна сама определя политиката си по отношение на подземните богатства. "Наблюдава се фрапиращ дефицит на информация по темата за природен газ, който се добива от шистови скали", каза Трайков и допълни, че правителството ще се съгласи с всяко решение, което парламентът намери за целесъобразно. В момента сме в ситуация, в която може да говорим само по принцип и на теория, обясни той.
    "Бих искал да има необходимост от много пилоти, да има големи авиокомпании в България – да ни използват като транспортен и логистичен хъб", каза още Трайчо Трайков, който посети Центъра за обучение на пилоти и авиотехници към Института по въздушен транспорт в София. По време на посещението си той пилотира симулатор Airbus A320. "Навлизам в територията на министър Московски, но самото Летище София все още има неизползван капацитет, така че плановете са то максимално да бъде натоварено. Знаете, че когато има транспорт – има инвестиции, има и туристи", заяви още министърът на икономиката и туризма.
    В Центъра за обучение на пилоти и авиотехници към Института по въздушен транспорт се обучават пилоти и технически персонал от общо 12 държави, сред които Русия, Украйна, Полша, Унгария и Румъния. Подготвят се и техници за ремонт на самолети по проект на Lufthansa Technik Sofia. Институтът по въздушен транспорт реализира проект по Оперативна програма "Конкурентоспособност"на стойност 1.2 млн. лева. В момента обучението в центъра се извършва с помощта на пълни полетни симулатори на Airbus и A320 Boeing MD80, като предстои с европейско финансиране да бъде закупен още един симулатор. /БГНЕС
16 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.