Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жесток убиец от село Белозем получи 18 години затвор
      Върховния касационен съд потвърди присъдата на Пловдивският окръжен съд, с която подсъдимия Петър Гаджев, 34 г. беше осъден на ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при първоначален СТРОГ режим.
    Той беше признат за виновен в това, че на 03.12.2009 г. в землището на с. Белозем при условията на опасен рецидив умишлено е умъртвил Иван Яков, като деянието е извършено по особено мъчителен начин - престъпление по чл. 116, ал.1, т.6, НК.
    Пострадалият Иван Яков бил пастир. Бил известен в селото като „ Ванчо Женския ", тъй като имал хомосексуални наклонности. Към 16.30 часа на 03.12.2009 г. в околностите на с. Белозем собствениците на кози и овце от стадото му забелязали, че животните се връщат сами. Разтревожили се и организирали група, която започнала да го търси. Известили и районния инспектор. На другият ден трупът му бил открит в коритото на р. Сребра. Ръцете му били вързани с въже, а на главата му било завързано яке.
    Било проверено алибито на всички лица, намиращи се по същото време на същото пасище. Подсъдимият Петър Гаджев на няколко пъти променял обясненията си. Гаджев многократно бил осъждан на лишаване от свобода.
    От разследването се установило, че на 03.12.2009 г. Яков извел стадото си в землището на с. Белозем. Около обяд там се озовали Гаджев и свидетеля Йордан Златев. Яков и Гаджев се познавали отпреди. След разговор между двамата, Гаджев поръчал на Златев да пази стадото и двамата се отдалечили. Върнали се след около десетина минути. Изглеждали развеселени.
    Подсъдимият казал на Златев да наглежда още малко овцете и тръгнал с пострадалия към реката. Там Гаджев, възползвайки се от липсата на видимост и че пострадалият Яков се проявявал като напълно беззащитен човек, сломил съпротивата му лесно. След това свалил якето си и с него увил главата на Яков и го повалил на земята, като го притискал с ръце, докато се задушил. След това завързал с въже китките му една за друга.
    Смъртта на пострадалия според медицинската експертиза настъпила вследствие на задушаването по особено мъчителен начин.
    След около 30 минути Гаджев излязъл от коритото на реката сам. Държал в ръцете си пастирската тояга на Яков, която захвърлил. Златев забелязал, че е без якето си и на ръката си носел часовника на Иван Яков. Попитал го къде е Иван. Подсъдимият не отговорил и махнал с ръка.
    На другия ден двамата посетили близките на пострадалия, а на 05.12.2009 г. докато били двамата, Гаджев захвърлил часовника. По - късно той бил намерен и разпознат от близките на пострадалия с помощта на Златев.
    Делото беше разгледано по процедурата на съкратеното съдебно следствие, при което подсъдимият признава фактическите обстоятелства по повдигнатото му обвинение и определеното му наказание е под предвидения минимален размер.
    Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.
16 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.