Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
EVN България с награда за Инвеститор на годината 2011
      EVN България беше отличена като Инвеститор на годината 2011 в категория ‘’Инвестиция в иновации’’ на церемония, състояла се в София на 11.01.2012 г. Класацията ‘’Инвеститор на годината’’, която се провежда от Българска агенция за инвестиции, отличи проекта на дружеството за нова когенерационна централа в Пловдив. Проектът беше реализиран в рамките на последната година и половина и е на стойност 100 млн. лева.
    От страна на EVN България наградата прие председателят на управителния съвет на дружеството г-н Йорг Золфелнер, който сподели: “Това не е само награда за EVN, а за цялата българска енергетика. Този проект не би бил възможен без подкрепата на НЕК, ЕСО, Булгаргаз и Булгартрансгаз. Това е и много добър знак за инвестициите в топлоснадбяването“.
    През миналата година EVN България инвестира общо над 220 млн. лв. не само в новата когенерационна мощност, а също и в електроразпределетелната мрежа, във фотоволтаични проекти и в рехабилитация и разширяване на топлопреносната мрежа.
    С построяването и пускане в експлоатация на новата когенерационна централа на площадката на съществуващата ТЕЦ Пловдив Север, EVN България Топлофикация поставя нови стандарти в централното топлоснабдяване. Съоръжението е най-модерното от този тип не само в България, но и на Балканите, като разполага с високоефективна газова турбина от ново поколение. Капацитетът на новата енергийна придобивка на Пловдив е 49,9 MW електрическа мощност и 54 MW топлинна мощност. С новата когенерация „ЕВН България Топлофикация” ЕАД ще увеличи коефициента си на полезно действие от досегашните 70% до над 90%.
    По време на строителството се приложиха редица иновативни решения и технологии, което позволи приключване на проекта в срок. Първата копка бе направена през септември 2010 г., а малко повече от година по-късно съоръжението получи Акт 16. Главен изпълнител на проекта е фирма „Сименс” като над 300 души, 20 компании-подизпълнители и над 50 доставчика бяха ангажирани в процеса на изграждане. Към момента централата е в нормален режим на работа, като функционира успоредно със съществуващата ТЕЦ.
    Когенерацията е технология за централизирано едновременно производство на електроенергия и топлоенергия. При конвенционалните методи на електропроизводство голямо количество полезна топлина се изхвърля в околната среда под формата на кондензна топлина от парата. За разлика от тях иновативната технология „когенерация” улавя тази „отпадна” топлина и я използва, за да произвежда топлоенергия и електричество едновременно в комбиниран процес с по-висока ефективност.
12 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.