Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кои са тия луди, които се връщат в България
      "Работа в Европа няма за този, на когото не му се работи", категорична е жена от село край Благоевград, опровергавайки статистиката за хиляди българи, връщащи се от чужбина заради икономическата криза.
    45-годишната Джуна Сюйлейманова от с. Долна Осеново от 10 години е гастарбайтер в Португалия, върна се от там преди два дни, за да се порадва на внучките си.
    "За десет години и един ден не съм останала без работа, като пристигна почвам да въртя телефоните, и веднага се хващам", обяснява Джуна. Тя е работила в кухнята на ресторант, в селското стопанство и на други места, дневната й надницата е 30-35 евро. "Тръгнах по чужбина, след като останах без една стотинка след развода, сега си купих къща в селото за 20 000 лв., дадох по някое евро на роднините ми, добре съм", обяснява със самочувствие Джуна. Тя се прибрала, за да си дадат среща в родното село с дъщеря й, която работи в Германия. "Очаквам всеки момент и тя да се прибере, за да се разберем кой ще гледа внучката Джуна", казва Джуна Старша. След което отново ще хване автобуса за Португалия.
    "Тук няма никаква алтернатива, какво да правя, пак да стана магаре и да опъвам каиша по нивите с тютюн ли", категорична е Джуна.
    "Безработицата в селото е към 95 на сто, мъжете работеха в строителството, което секна, от село с население 1600 жители, към 400 са навън, никой не се е върнал", обяснява кметът на селото Бисер Сегменов. По Коледа изкупили тютюна по 4-5 лв. за килограм, вместо по 7-8. Според кмета контрабандният внос на цигари от по 2.50 лв. за кутия не позволил изкупните цени на тютюна да се вдигнат двойни. "Вина за това има държавата", категоричен е Сегменов.
    "За какво да се връщат гастарбайтерите, и пет дни да работят навън, ще вземат 150 евро, тук това е една заплата, която няма откъде да получиш, така, че кой ще е този луд, дето ще се върне в България", категоричен е кметът.
    Изплащането на тютюна от реколта 2011 намали размера на срама за всеки българин, живущ на село - вересиите. В тефтера в селския магазин преобладават чертите върху имената. Скоро, след месец ще започне засяването на лехите с новата реколта, за което трябват пари. И тефтерите пак ще започнат да се пълнят с вересии.
    "Само да пораснат децата, даваме ги на детска градина и хващаме автобуса за Португалия, тук от тютюна изкарваме, колкото да не умрем от глад", обяснява младото семейство Таня и Боби Чавдарови.
    В сряда в Осеново е пазарен ден, жените ровят из сергиите с дрехи, най-вече от женска суета, пари за покупки няма. /БГНЕС
11 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.