Факти, Анализи, Коментари
   29 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Уволниха директора на дома за стари хора в Княжево
      Директорът и счетоводителят на Дома за възрастни хора с деменция в столичния район Княжево за източили над 213 хиляди лева от бюджета на социалното заведение, чрез счетоводни измами през последните три години. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде КРОСС. Директорът на дома е освободен от работа още през октомври, за да не пречи на разследването.
    Проверката, която продължава, до момента е установила редица сериозни нарушения при счетоводната отчетност за периода 2007-2011. Установени са 69 неотразени финансови операции за 213 790 лева, при положение, че бюджетът на дома е едва около 80-90 000 лева, с които се покриват всички разходи освен храната на обитателите му.
    "Става дума за чиста кражба, брутална и нагла. Начинът, по който е правена е такъв, че рано или късно истината би излязла. Лошото е, че тези хора са взимали от хляба на възрастните хора", коментира шефът на звеното за вътрешен контрол в Столична община Ботьо Ботев. Той обясни, че сигналът е подаден в неговата структура от общинска дирекция "Социални дейности", която първа засякла липсите. Докладът от проверката е изпратен в Софийска градска прокуратура за разследване.
    Схемата е организирана от бившата главна счетоводителка Снежана Стоенчева, което работи в дома от 2002 г. В нея участвала и директорката Параскева Бърнева, която е добила целия си трудов стаж този дом. Двете са освободени през октомври.
    Елена Любенова, експерт във "Вътрешен контрол", разказа, че домът в Княжево е първият социален дом от този тип в Европа и като такъв има историческа стойност. Строен е от руски емигранти с дарения.
    Любенова обясни как е работила наглата схема за източване на средства: "Парите, които се превеждат за издръжката на заведението от общински бюджет, са теглени с предварително подготвени документи, подписани от директорката. От над 200 транзакции за периода от 2007 г., 69 не са отразени в касовата книга и парите са изчезнали. За 2007 от 56 тегления, са присвоени 7, или 36% от общата сума. През 2008 г. от 58 тегления са присвоени 12. За 2009 г. пък са откраднати 71% от всички приведени средства, а през 2010 - от 47 тегления са укрити 23 на обща стойност 71 000 лева.
    "Освен липсващите суми открихме едно хаотично водене на счетоводството, което без съмнение е било умишлено, за да се прикрият следите. Установихме и наличие на множество нарушения при попълване на фактури, включително такива без подписи. Само от този дом един търговец е могъл да събере сумата, която му е необходима, за да се регистрира по ДДС", коментира Елена Любенова.
    През 2009 г. от дома дори инсценирали кражба на металната каса с документи, за да прикрият кражбите.
    "Правим детайлна проверка на абсолютно всичко. Колегите ще се върнат колкото е необходимо назад във времето, за да разплетат този случай", каза Любенова. Една от целите на проверките е да се установи как точно е бил прикриван този механизъм от общината толкова дълго време", допълни експертът.
    "Не поставяме чадъри над никого, независимо за кой период от управлението на СО. Всички трябва да знаят, че никой не е застрахован от подобна проверка и след подобни резултати се сезира прокуратурата. Това е четвъртият доклад, който даваме там за срок от една година", заяви на свой ред Йорданка Фандъкова.
10 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.