Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Миньори: Ония хора живеят в мрамор, ние работим в кал
      В този един час на стачката хората са на работните си места, но не изпълняват служебните си задължения. Това заяви един от стачкуващите служители на "Мини Марица Изток" в Стара Загора.
    Работодателят да си изпълни споразумението от 12 юли и да бъде платено на хората изработените от тях допълнително 5,5 милиона тона въглища. Да им бъде заплатено за това. Ако не се изплатят тези възнаграждения им се намаляват доходите на хората.
    Друг протестиращ заяви, че не знае кога ще стачкува, най-вероятно, когато трябва. "Трябва да дойдете да видите по участъците, защото тука пред фирмата е лесно. Дотук сме пътували само един час, сега ще пътуваме още половин час до участъците, после ще ни грабнат камионите и ще пътуваме още 20-30 минути из калта, може и повече. Елате, вечерта в 21 ч. трябва да тръгнем, ние тръгваме в 22 ч. Тука е само асфалтчето. Няма друг начин да се разберем. Ония хора живеят в мрамор, ние работим в кал", заяви протестиращият.
    От ръководството на "Мини Марица Изток" обясниха: "За нас стачката е незаконна. Показване на мускули в началото, има възможност да се договорим, тъй като за нас искане по 1000 лева на човек меко казано е изключително невъзможно да се случи".
    Почти 100% от миньорите и служителите и част от администрацията на мини Марица Изток са се подписали и стачкуват днес от 8 часа. Протестните действия се провеждат поради категоричния отказ от страна на работодателя да спази сключеното на 12.07.2011 год. споразумение.
    Ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД писмено отправи покана до синдикалните ръководства за среща днес, след като обяви, че остава отворено за нови преговори до постигане на споразумение с работниците и служителите на дружеството. Срещата ще бъде в 13 часа, потвърдиха от двата синдиката.
    Ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД внесе вчера в Окръжен съд - Стара Загора, иск за обявяване на стачката на работниците и служителите на дружеството, изразена със стачна декларация от 15.12.2011 г., за незаконосъобразна.
    Делото следва да се разгледа в седемдневен срок в открито заседание в присъствие на прокурор, като всяка от засегнатите страни ще има възможност да защити своята теза. Тази законова процедура не спира обявените ефективни стачни действия, които според внесено на 06.01.2012 г. в деловодството на дружеството писмено уведомление ще започнат от 14.01.2012 г.
    Усилията на мениджърския екип в посока на активен диалог продължават и днес, като до края на работния ден отново ще бъде поискано съгласието на синдикалните организации за водене на преговори пред НИПА, след като в края на миналата седмица писмено отказаха да влязат в процедура за доброволен арбитраж и помирение. Декларираната от страна на представителите на работниците и служителите готовност за преговори на практика не се осъществява, като отхвърлят едностранно всички предоставени им от ръководството възможности. /БГНЕС
10 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.