Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ДСБ пак "захапа" Цветанов
      ДСБ ще сезират Комисията за борба с корупцията в Народното събрание, заради изказване на вицепремиера Цветан Цветанов за субсидиите на независимите депутати.
    Депутатът Веселин Методиев от ДСБ определи това като "признание за връх на политическа корупция". На 28 декември вицепремиерът обясни в студиото на bTV, че независимите депутати първо прехвърлят полагаемата им се субсидия към ГЕРБ и после я получават обратно. Това, което мога да кажа и това, което е публично известно - има част от независимите депутати, които са прехвърли своята субсидия и я получават от политическа партия ГЕРБ, за осъществяване на техния парламентарен живот - това са думи на министъра, качени и на сайта на правителството, в отговор на въпрос за това как "намирате начин за материален стимул на отцепниците".
    Констатираме, че корупцията се е превърнала в модел, по който в България се е формира парламентарното мнозинство, каза Радан Кънев заместник-председател на ДСБ по повод думите на вицепремиера. Той подчерта, че за първи път в демократичната история на страната ни "беше налице признание, че т. нар. независими депутати, които формират мнозинството в България не са независими, а са зависими от това, че на тях им се плаща за техния глас". "За първи път в новата история на България мнозинство се формира, чрез плащане на депутати, за да гласуват заедно с правителството", каза зам. – председателят на тъмносините.
    От ДСБ ще поискат от депутатите в комисията тя да се произнесе по случая и да предложат мерки, с които да се промени законодателството, за да не се допуска това. ДСБ определиха това като "пробойна в законодателството" и посочиха, че тя е създадена от Тройната коалиция, а и от БСП и ДПС са я оценили като грешка.
    Веселин Методиев каза още, че ще предложат на комисията, след като се запознаят и излязат със становище за случая, да се обърнат към Сметната палата, за да проследят движението на тези средства. Той припомни, че издръжката на месец за един депутат е 17 000 лв. за един мандат и така числата са много големи. "Въпросът е колко струва едно мнозинство в демократична България", посочи Методиев. Той подчерта, че в ДСБ са убедени, че "това е много тежък удар върху парламентарната демокрация на страната и не може да остане без последствие и без ангажименти на институцията парламент".
    ДСБ са готови и да подкрепят инициативата на "Атака" за промени в законодателството за политическите партии и за сезиране на Конституционния съд за субсидиите на независимите депутати. Методиев каза, че засега обаче това са само идеи и затова не могат да се ангажират конкретно. "В момента, в който видим нещата в конкретен план, то мога да кажа със сигурно, че ще го направим", подчерта Методиев.
    Що се отнася до възможностите за предсрочни избори, които се коментират в общественото пространство, Радан Кънев отговори в лично качество, че "бягството от отговорност е запазена марка на Бойко Борисов". Зам.- председателят на ДСБ подчерта, че Борисов до момента не е завършил нито един мандат от тези, за които е бил избран. Самият Кънев няма усещането, че "той вече политически е в някакъв разцвет, а серията от разкрити предизборни лъжи продължава". "Отговорът на въпроса дали ще има предсрочни избори е накъде присъщият на г-н Борисов политически страх ще го заведе!", изтъкна Кънев.
    А с началото на новия политически парламентарен сезон, от ДСБ предлагат промени в Закона за защита на конкуренцията. Те посочват, че нарушаването на правата на конкуренцията бърка дълбоко в джоба на българите, а с управлението си ГЕРБ вредят на конкурентната среда. Сред промените, които те предлагат са тези всички актове на комисията да бъдат публични и да се качат в Интернет и така контролът върху работата й да бъде и публичен. Да се дефинира и да има критерий за господстващо положение, който да е 40% пазарен дял. Сред промените, които предлагат ДСБ е и тази да се увеличи размерът на санкцията от 1%, както е сега на 5% от оборота на нарушителя.
    Димитър Бъчваров, който е член на Национално ръководство на партията цитира данни на БСК, според които около 50% от фирмите били с 0 брой заети места. Това според него означава, че дребният и семеен бизнес е напълно унищожен. Той посочи, че захарта у нас е скочила с 50 на сто за 8 месеца, докато цената й на европейските пазари е паднала с 20 %. Като пример за нарушаване на принципа на конкуренцията те посочиха и протестите срещу цените на горивата и изказването на "Лукойл", че продава на загуба бензина и течните горива. При положение, че всички разходи са значително по-малки от тези в ЕС, ние имахме по-високи цени от тези в 8 страни за дизеловото гориво, каза Бъчваров.
    Според него това са "директни доказателства, че при управлението на това правителство безнаказано се разпространяват и стабилно, устойчиво се налагат престъпление срещу конкуренцията, което бърка в джоба на всеки един от нас", категоричен е той. /БГНЕС
09 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.