Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Военния министър: Няма никаква информация за подготвян атентат
      Няма никаква информация по линия на специалните служби и специално в служба "Военна информация" за подготвян атентат от страна на "Хизбула". Това каза военния министър Аню Ангелов.
    Според информацията на военните – всяка година около датата на смъртта на заместник - лидера на "Хизбула" Имад Мугния Израел се опитва да поиска от държавите в Европа повишаване на бдителността. Българският министър на отбраната обясни, че така това е свързано с конкретна дата и няма никакви конкретни данни по какъв начин.
    "Молбата на министерството на транспорта на Израел е да се повиши сигурността на летищата при излитане и кацане на самолети на Израел", заяви Ангелов. Той посочи още, че такива мерки се вземат и доколкото знае е имало заседание на кризисен щаб в министерството на транспорта "по отношение на мерките за сигурност на летище София". По принцип те предупреждават всички европейски столици, доколкото аз знам, каза военният министър и определи това като нормално.
    По-рано днес специално за БГНЕС Салсан Хасон, временно управляваща мисията на Държавата Израел в София каза: "Това, което мога да кажа до сега, е, че ние все още в посолството нямаме официална информация за готвен атентат срещу израелски граждани в България.
    Салсан Хасон уточни, че все още нямат изпратен документ от Министерството на външните работи или от кабинета на министър-председателя на Държавата Израел. Остава единствената информация, която се е разпространила вчера от вестник "Аарец" на ръководителя по сигурността на Министерството на транспорта. По принцип винаги нашите служби имат особено внимание към пътуващите за и от Израел, каза още Хасон.
    Вчера израелски сайтове разпространиха шокиращата новина, че ливанската групировка "Хизбула" подготвя атентат срещу израелски граждани в България. И вчера и днес обаче, българските власти не разполагат с информацията. От пресцентъра на Министерски съвет съобщиха, че българските специални служби не разполагат с информация за подготвян терористичен акт на територията на страната. От МТИТС увериха, че не са предприети никакви допълнителни мерки. От транспортното ведомство увериха още, че Дирекция "Сигурност" на летище София проверява всяка, дори и неофициална информация за възможна терористична заплаха и провежда стандартни мерки за сигурност.
    Сайт "Изрус" съобщи, че "Хизбула" подготвя голям терористичен атентат срещу израелски граждани в България във връзка с годишнината от ликвидирането на неин високопоставен член. По-късно авторитетният вестник "Аарец" съобщи, че Израел е помолил няколко европейски страни да засилят мерките си за сигурност около туристическите групи от страната в своите ски курорти и хотели, позовавайки се на опасенията за терористични нападения в българската столица София.
    Отговарящият за сигурността в министерството на транспорта Дани Шенар заяви пред изданието, че е помолил европейските служби за сигурност "да засилят сигурността на групите от израелски туристи в различни курорти, като ски курорти и хотели". "Официално попитах за усилване на мерките за сигурност, защото се опасявам от инциденти", каза той. "Помолил съм службите за сигурност в Европа да придружават израелските групи и да претърсват с полицейски кучета", добави Шенар.
    Изданието припомни, че миналата година, израелските посолства по света получиха няколко предполагаеми терористични заплахи, които бяха свързани с третата годишнина от смъртта на заместник лидера на "Хизбула" Имад Мугния. Терористът беше убит при експлозия през 2008 г. Ливанската шиитска групировка обвини Израел за убийството му, въпреки че еврейската държава отрича каквато и да било връзка с този акт.
    Шиитската групировка "Хизбула" е представена в ливанския парламент, но също така фигурира и в списъка с терористични организации на САЩ. Организацията, чийто лидер е шейх Хасан Насрала, е поемала отговорност за редица атентати и отвличания. /БГНЕС
06 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.