Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ГЕРБ може да предизвика предсрочни парламентарни избори, ако изпаднем в невъзможност да се изплащат заплати и пенсии
      Само ГЕРБ може да предизвика предсрочни парламентарни избори, ако изпаднем в невъзможност да се изплащат заплати и пенсии, а тогава народът ще принуди управляващите да приложат този ход. Това заяви депутатът от КБ Димчо Михалевски в Кърджали.
    Бившият зам.-министър на регионалното развитие от кабинета на Тройната коалиция посочи, че тепърва трябва да се види как ще се плащат данъците през март и април, и дали бюджетът ще се развива така, както е предвиден. ГЕРБ се справя перфектно със стапянето на фискалния резерв и нищонеправенето по отношение на приходите, каза още той.
    "Вече има панически действия на кабинета да събира пари отвсякъде – освен натиска върху фирмите, в момента има такъв и върху държавните фирми да се изстискват средства. Втора година вече това правителство обезкръвява държавните фирми и прави това с 10-те процента корпоративен данък и 90% данък върху печалбата, който преди беше 50 на сто. Паниката и безпокойството във финансовото министерство са огромни. Така, че наистина само ГЕРБ със своите 117 депутати и купените над 20 могат да предизвикат предсрочен вот", подчерта Михалевски.
    Според него обаче проблемът за България ще дойде след изборите, защото разликата между ситуацията, в която Борисов стартира управлението си и онази, която той ще остави на следващия кабинет, била колосална. "Никакъв резерв, увеличен консолидиран държавен дълг, смазана икономика, минимум двойна безработица и клатещи се Европа и свят. Следващото управление ще бъде в безизходица поради липса на инструменти за работа", заяви Михалевски. Той припомни, че предишното правителство завещало на премиера Борисов резерв от 8 милиарда и той можел да плати дълга от 1,5 милиарда, вместо сега да обвинява Милен Велчев за сделката с облигациите. "Сега кабинетът не увеличава доходите, увеличава държавния дълг и харчи фискалния резерв, това са три тежки минуса. И Борисов после се тупа, че бил най-добрият премиер, ега ти нахалството! Ама какво да правиш, футболист!", възкликна червеният депутат.
    Според него основният въпрос е, ако все пак ГЕРБ не предизвика предсрочни избори, какво ще става догодина, през 2013-а, когато ще има редовен вот, а фискалният резерв ще бъде опустошен.
    В отговор на въпрос кой лансира темата за предсрочните избори точно около празниците, Михалевски се позова на твърденията, че ДПС се опитва да се спазари с ГЕРБ чрез подкрепа за фискалния пакт срещу бъдещо участие в управлението.
    "Но този пакт е безумен – ще запишем в Конституцията, че нямаме право да преразпределяме повече от 40% от БВП през бюджета и че нямаме право на повече от 3% дефицит. А това правило три правителства преди това го спазваха, без да е записано. Залагането на тези правила в основния държавен закон ще торпилира правителствената реакция при евентуално бедствие, например, а тогава единственият спасителен вариант ще бъде едно среднощно заседание на парламента, което ще промени закона за БНБ. Тогава нищо чудно да запишем, че 5 български лева са равни на една германска марка. Сценариите, които се разиграват в ЕС, ще обезсмислят фискалния пакт на Дянков", отсече Михалевски. /БГНЕС
04 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.