Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Епископ Йоан: Ние няма да делим децата в никой случай
      Ние няма да делим децата в никой случай. Всяко дете е еднакво ценно, всеки живот е еднакво ценен за Светата църква, защото той е вече даден, той вече съществува. Това каза Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.
    Дядо владика застана до думата и запетайката на становището на църквата за ин витро оплождането и сурогатното майчинство. Това дете, което е кръстено, дори и не кръстено даже, щом е дете, щом е човек, ние за него грижа имаме, ние не можем да отхвърлим децата, ние се молим за тези деца, каза епископ Йоан. Той посочи, че този въпрос е сериозен и стоял пред църквата и тя е трябвало да изрази позиция. Негово Преосвещенство не вижда нещо обидно в становището и посочи, че и другите православни църкви имат същата позиция – руската и гръцката.
    Епископ Йоан подчерта, че позицията на църквата засяга начина, по който трябва да бъде заченато едно дете и даде пример с Библията, където отци са имали деца на стари години, заради вярата. Ние искаме доброто възпитание и вярата да не отпада, но за да стане това тя трябва да се познава, каза Негово Преосвещенство. "Сега много лесно се отправят критики към Светия Синод за едно или друго. Излязъл е с позиция Светия Синод, всеки човек има свободния избор да прецени или да не я прецени, да я спази или да не я спази. Обаче гласът на църквата – нашата задача е да говорим истината и ние благовестим, защото истината ще ни направи свободни. В крайна сметка Св. Синод така е преценил", каза той и посочи, че това са съборни решения.
    Всички деца, които са на този свят дошли – те са живи човеци и ние за тях грижа имаме. Ние не можем да делим децата, категоричен е Знеполският митрополит и припомни думите на Христос, който иска децата да идат при него. Негово Преосвещенство посочи, че не може да се отрича медицината, защото и Бог е казал да се почита лекаря "с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал". "Във въпросите на човешкото естество, на човека, важните антропологични въпроси, които засягат бъдещето на човешкия живот и най- вече великата среща с Бога, която ще се осъществи след нашата смърт", каза той и припомни примера с чудото на раждането на Иисус Христос. Негово Преосвещенство Знеполският митрополит посочи, че църквата се старае да каже на всички майки да се вгледат в образа на Света Богородица.
    "Трябва да ви споделя, че има и много млади свещеници, които в последно време нямаха свое чедо и са млади семейства. Обаче знаете ли какво сториха – осиновиха някои деца", даде пример епископ Йоан и каза, че възпитанието в дома е най-важно, защото то изгражда детето като личност. Знеполският митрополит посочи, че след като тези свещеници са осиновили деца, Бог им е дал и свои. "Нека да имаме очите на вярата с тях да проглеждаме!", каза той и призова да не се гледа негативно в запетайките.
    Епископът е категоричен, че не може да бъде поставян въпрос църквата срещу науката. "Този въпрос е безсмислен, църквата никога не е била срещу науката. Напротив, добрата наука винаги се е творяла от вярващи човеци и историята го е доказала и сега го доказва нашият живот", каза владиката. Той призова хората не да не се страхуват от Бог и от себе си, а "страхът Господен да е начало на всяка премъдрост и словото Божие и той да даде правилна мисъл на всички онези човеци".
    Становището на църквата дойде в края на годината в дните, когато християнският свят чества Рождество. Епископ Йоан не отговори конкретно дали точно това беше подходящият момент църквата да излезе с такова становище. Той подчерта, че раждането на Христос е събитие, което промени света. "Този празник със своята благодат по никой начин той не пречи, напротив дава едно осмисляне на онова, което се случило повече от 2000 години вече назад", каза епископът и посочи отново, че църквата трябва да каже истината, която ще направи хората свободни. Според него "няма лошо, че в крайна сметка има вече една позиция".
    "Не бива да се обиждат! Тези хора не трябва да губят вярата си никога!", каза владиката на хората, които имат деца ин витро и са вярващи. Той посочи, че промисълът на Бог е велик и хората невинаги го разбират. "Ние сме човеци и грешни много пъти обаче достойнството на църквата то е винаги еднакво, защото Богочовекът Христос е глава на църквата. Така че ние не можем да кажем, че църквата е недостойна", каза епископ Йоан. Той допусна, че "може да има членове в църквата, които носят своята греховност, но недостойнството на християните не препятства достойнство на църквата от една страна". На всички, които са се обидили, той призова да имат правилно познание за православната вяра и да приемат това, че нямат деца. Даде пример отново със Светото писание. Майка се молила за сина си да не е сляп и чула Света Богородица, която й казала, че не е добре за сина й да вижда. Въпреки това не ги възприема и още искала синът й да гледа, и се случва така, че той проглежда. Обедняла обаче, за да търси лека за сина си, а след като прогледнал синът й не приема тази бедност, пропил се и убива майка си с брадва.
    "Умерената, разумна искрена молитва на майките не може да не бъде чута и упованието в Бога не можем да губим. Затова в тези отношения ние сме длъжни повече от всякога да чуем гласа на църквата и да възложим на Бога нашите грижи, а той на всеки ще даде според очакването и въжделението", каза епископ Йоан. Подчерта обаче, че децата никога няма да дели и няма право да дели децата. Посочи обаче, че църквата не е от тоя свят и мисли за срещата на човек с Бога. "Църквата, тя не се ръководи от човешки интереси и друго, тя гледа онова, което е божествено, онова, което Божият закон диктува, тя се основа на каноните, на правилата на Светата православна църква и най-вече на догматиката", подчерта епископът.
    Българската православна църква се обяви против "ин витро" и сурогатното майчинство в свое становище. "Светият Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия е крайно резервиран спрямо всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот". Това се казва в становището във връзка с методите на асистирана репродукция и заместващото майчинство. Това предизвика остра реакция на пациентски и неправителствени организации, както и на видни лекари. /БГНЕС
04 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.