Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ДДС измамниците стават все по-изобретателни
      12 специализирани полицейски операции по линия “Данъчни престъпления” е провел през 2011 година сектор “Финансово-кредитна система” към ГД “Криминална полиция”. Успяхме съвместно с НАП да наложим обезпечителни мерки по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс в размер над 6,5 млн. лв., като общо за страната сумата е около 11 млн. лв., каза в интервю за Агенция „Фокус” гл. инспектор Христо Йорданов, началник-сектор „Финансово-кредитна система”, отдел „Икономическа полиция” към ГД „Криминална полиция”.
    По думите му – усилията съвместно с Националната агенция за приходите (НАП) са били насочени срещу извършваните ДДС измами, чрез които се краде от джоба на всеки един български гражданин. С удовлетворение можем да кажем, че бяха неутрализирани множество престъпни групи, което даде своя превантивен ефект и в условията на криза беше постигнат един отличен резултат по отношение постъпленията в бюджета. Извършителите на данъчни престъпления използват все “по-изчистени” и трудно доказуеми механизми и средства, които изискват много добра координация и взаимодействие между компетентните органи.
    Престъпленията и нарушенията по линия “Данъчни престъпления” продължават да запазват тенденция, свързана с регистриране на множество фирми по ДДС - в това число и в чужбина – най-вече в Румъния и Гърция на социално слаби лица, неграмотни и представители на малцинства. Те не ръководят пряко дейността им, а в същото време упълномощени от тях лица осъществяват дейност, свързана главно с неправомерно ползване правото на данъчен кредит. Наблюдават се тенденции на усложняване на схемите на измамите, чрез създаване на все повече междинни нива от фирми “липсващи търговци” и “буфери”. Престъпниците преплитат реална и нереална дейност, има висока степен на организираност на множество лица и търговски дружества в това число регистрирани в офшорни зони.
    Групите ощетяват бюджета през търговия със зърнени култури, захар, скрап, услуги, месо и месни продукти, строителни материали и други стоки. Според данни на НАП най-големите злоупотреби с ДДС са при фирмите, търгуващи със зърно, горива, в строителството и различни видове услуги. Средно за година щетите от ДДС са около 700 млн. лв., а дружествата, засечени в тези схеми, са около 30 000 (на фона на около 250 000 дружества, регистрирани по ЗДДС).
    Най-често се декларират нереални вътрешнообщностни доставки и вътрешнообщностни придобивания, а след попадане на дружествата в полезрението на данъчната администрация се пристъпва към продажба на дружествените дялове.
    Тези престъпления се подпомагат от икономисти, юристи, данъчни и банкови служители, чиято професионална квалификация и обществено положение затрудняват разследването на измамите. Измамниците прибягват до нереално завишаване на цените на доставките, деклариране, но неплащане на ДДС, избягване установяването и плащането на ДДС в особено големи размери чрез съставяне на документи с невярно съдържание и неправомерно ползване на правото на данъчен кредит, обясни главен инспектор Христо Йорданов.
03 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.