Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бензиджиите настояват за спешна среща с Дянков
      Настояваме за диалог с финансовия министър Симеон Дянков. Или до 31 март т.г., когато изтича срокът за монтиране на нивомерни системи в обектите ни, затваряме над 2000 от общо 3000 малки бензиностанции, заради невъзможността да изпълним финансово изискването на НАП.
    Това заяви на брифинг Динко Дедев от Гражданско обединение "Малки и средни бензиностанции". Темата е свързана със срока за монтиране на новите измерителни системи в бензиностанциите. На този етап от сдружението не се готвят за протести, а дават гласност на проблема и търсят диалог. Ивайло Николов, председател на гражданското обединение заяви, че тези устройства ще им струват 3 000 лв., но заедно с монтажите и другите неща по разчет ще им излезе към 20 000 лв. разходи, в които не се включва годишната поддръжка. Според него единственото решение е да се удължи срокът поне с 1 г. за монтиране на тези системи. През това време Николов е сигурен, че ще се появят конкурентни фирми доставчици и цената ще падне в пъти. Изискването за монтирането на тези нивомерни системи е непостижимо, непосилно и невъзможно за малките бензиностанции, тъй като значителна част от тях работят на загуба, заявиха собствениците им от сдружението.
    Средният процент на печалба от работата на една бензиностанция от нашия тип е 3.8% от оборота, при положение, че средно той е 250 000 лв. на година, уточни Николов. В този случай база за конкуренция няма. Вносителят е един, сроковете са кратки, поясниха от сдружението. Има оферти и от други фирми, които могат да предложат нивомерни системи. В момента се предлагат американски, германски и др., но имаме уверения, че и български производител разработва уредите и може да ги достави на доста по-ниска цена, разликата ще е в пъти. Това е фирма "Тантекс-90" ЕООД и "Датекс", но втората компания няма да успее да се вмести в сроковете, посочи Дедев.
    Още по-обезпокоително за собствениците на малки бензиностанции е, че условието е те да заплатят предварително 80% от цената на измервателната система. Не сме против контрола и маломерните системи, но защо трябва да ги изплащаме ние, питат те. Живеем в тежка икономическа криза и се надяваме правителството да помисли за малките бензиностанции, които са в покрайнините и малките населени места, затова предлагаме диалог, посочи Дедев. Имаме депозирана молба до министър Дянков в края на 2011 г., защото мислим, че при него има подвеждаща информация и настояваме за тази среща, допълни той. Изключително негативен социален ефект ще имат последствията от затварянето на бензиностанциите в и до селата, защото клиенти там са хора, които се занимават с дребно земеделие и нямат друг по-лесен начин да задоволяват нуждите си от гориво. /БГНЕС
03 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.