Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Парламентарната комисия за борба с корупцията натиска прокуратурата за Доган
      Консултантският хонорар на Ахмед Доган за "Цанков камък" все още е обект на вниманието на прокуратурата. Парламентарната комисия за борба с корупцията иска от прокуратурата информация докъде е стигнало разследването по прословутия консултантски хонорар за "Цанков камък", получен от лидера на ДПС Ахмед Доган, пише в утрешното си издание в. "Сега".
    Това съобщили пред вестника депутати от комисията. В началото на годината Върховният административен съд (ВАС) постанови, че Доган не е в конфликт на интереси заради четирите консултантски договора, по които получи рекордния хонорар от 1 млн. евро. Все още обаче тече разследване за извършено престъпление. До сега се знаеше, че държавното обвинение разследва дали има пране на пари. Според депутати обаче друга хипотеза пред прокуратурата е злоупотреба с държавни средства. "Сега" изпрати запитване до прокуратурата на какъв етап е разследването, но до момента отговор не е получен.
    След едно от последните заседания на парламентарната "Антимафия" депутатите обясниха, че не са доволни от взаимодействието и комуникацията с няколко институции, сред които държавното обвинение, Националната агенция по приходите (НАП) и др. Те бяха категорични, че не са получили отговор по множество сигнали за корупция. Вече е пратено писмо и се очаква след Нова година да има среща между комисията и представители на тези институции. В писмото се пита и за развитието по казуса "Цанков камък".
    За хонорара на Доган се разбра от неговите декларации пред Сметната палата за 2008 и 2009 г. Впоследствие стана ясно, че парите са платени от Институт по строителство и минно дело АД, което е дъщерно на "Минстрой холдинг", част от бившата "Мултигруп", с която Доган от години поддържа близки отношения.
    ВАС не уважи искането на парламента и прокуратурата хонорарът да бъде конфискуван в полза на държавата, а Доган - глобен с между 1000 и 3000 лв. Съдиите постановиха, че неточното, непълно или невярно съдържание на подадената декларация не е конфликт на интереси. Сред основните мотиви на съда бе, че договорите на Доган са от 7 януари 2008 г., а законът за конфликт на интереси влиза в сила едва на 1 януари 2009 г. Въпреки че по-голямата част от хонорара - 1.35 млн. лв., е платена след това, за съда плащането е само елемент от договорите.
    Комуникацията между прокуратурата, приходната агенция и комисията за борба с корупцията винаги е вървяла много трудно. В миналия мандат на парламента на няколко пъти мистериозно изчезнаха писмата до НАП, свързани с темата за имотите на Доган. През август 2010 г. приходната агенция приключи ревизията на Доган, хората и фирмите, които имат отношение към петте луксозни имота, свързани с него, наредена от прокуратурата. Държавното обвинение обаче я върна с допълнителни въпроси, по които отговори все още няма. /БГНЕС
03 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.