Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За първи път у нас директор на училище беше осъден за пряка дискриминация
      Петчленен състав на Върховният административен съд под председателството на съдия Светла Петкова осъди директора на 24 СОУ „Пейо Яворов” Данчо Балджиев за пряка дискриминация над учителката Николина Георгиева.
   
    Николина Георгиева е работила като преподавател по физическа култура и спорт на 24-то СОУ "П.К.Яворов" гр. София. Със заповед на директора трудовият й договор е прекратен. Преподавателката обжалва тази заповед пред Софийския районен съд, който я обменя и й присъжда обезщетение. Пред Комисията за защита от дискриминация Николина Георгиева твърди, че след получаване на решението е искала да депозира пред директора на училището молба с прилагане на копие от съдебния акт и изпълнителен лист, но не била допускана в сградата на училището от охранителите на фирма "Егида" с обяснение, че има устна заповед от директора да не се допускат в училището учителите, които го съдят. Комисията за защита от дискриминация приема, че директорът на 24 СОУ Данчо Балджиев е извършил действия, които се определят като "пряка дискриминация" и му налага глоба в размер на 250 лв. Освен това, Комисията дава предписание на Балджиев, в качеството му на работодател, да се въздържа за в бъдеще от извършване на актове на дискриминация и създаване на предпоставки за такава.
    Директорът на 24 СОУ се възползва от правото си и обжалва решението пред тричленен състав на ВАС. Той отхвърля постановеното от КЗД, но след това петчленен състав го приема за правилно. Така директорът на 24 СОУ е първият директор, който е осъден на всички инстанции за пряка дискриминация.
    Данчо Балджиев става директор на 24 СОУ през 1999 година след съмнителен конкурс за избор. Училището е страна по 24 дела в последните девет години за нарушаването на правото на труд и сексуален тормоз. При нееднократното сигнализиране на Министерството на образованието чрез РИО в училището е извършена една единствена проверка, която установява, че двама седмокласници имат над 700 неизвинени отсъствия, като единия от тях живее с момиче на семейни начала и чакат дете. Министерството на образованието чрез РИО не установяват други съществени нарушения. Николина Георгиева е преподавател в училището до 2001 година като нееднократно е ставала обект на тормоз от Балджиев. В момента тя води срещу него персонално едно наказателно дело и две по Кодекса на труда. 24 СОУ, представлявано от Данчо Балджиев, е осъждано 19 пъти.
   
09 Юни 2008г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.