Факти, Анализи, Коментари
   5 Октомври 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Европейската служба за борба с измамите OLAF проверява кмета на Карлово Кабаиванов
      Европейската Служба за борба с измамите OLAF и Агенцията за финансово разузнаване са сезирани за финансови измами в особено големи размери, извършени от кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Това пише в публикация от 26 октомври 2007 г. най-авторитетният български икономически седмичник КЕШ. В материала се казва, че измамите са извършени с публични средства отклонени от изграждането на улично осветление и монтаж на осветителни тела на територията на общината, както и от средствата за изграждане на допълнителни клетки и депониране на софийски боклуци на карловски депо. Службите са засекли, че по нареждане на кмета, общината е закупувала с изкуствено завишени фактури китайски осветителни тела вместо 21.19 лв. за 1 брой е плащала по 127.50 лв. Само разликата между реалната цена и изплатените средства от общината е 332 169 лева. Допълнително държавният бюджет е ощетен с огромни суми, като са издавани опростени фактури, по които не е плащано ДДС за стотици хиляди лева. Вместо да постъпят в бюджета парите са постъпвали по сметката на близката до кмета фирма “Плам-груп” ООД.
    Фактурите с номера 060/07.03.2006, 010/12.04.2006 г. и 012/12.04.2006 г. са за над половин милион лева и съгласно констатацията на нашите служби са изплатени незабавно на фирмата по нареждане на кмета, въпреки че по договора, сключен с общината, плащането трябва да стане след 72 месеца. Това е условието, с което “Плам-груп” печели обществената поръчка.
    Има сведения за огромни отклонени средства от 17-те милиона лева, които община Карлово получи от правителството във връзка с приемането на балите със софийския боклук и неговото депониране. Има сведения, че с част от парите са изплатени задълженията на частни фирми, които очевидно са се отблагодарили по подходящ начин, тъй като са засечени огромни имотни придобивки на най-близките роднини на кмета Кабаиванов в последната година и половина.
    На името на новата му съпруга – 27-годишната Станимира Ганева, и на брат му, който живее в Чехия, са закупени сериозно количество недвижими имоти в София, Пловдив и Черноморието. В Пловдив това е цяла 4-етажна кооперация, находяща се на ул. “Кукуш” №4, близо до Новотел Пловдив, където квадратен метър струва около 1300 евро. Другите имоти са апартамент в “Манастирски ливади” 13 А и в съседство парцел от 1600 кв.м., закупен през фирмата на живущата в София карловка Д.П. Един кв.м. в “Манастирски ливади” до бул. “България”, струва вече 2000 евро.
    Към това може да се прибави и новопридобит апартамент в Карлово, както и стара възрожденска къща с двор, която е паметник на културата. В момента службите проучват апартаменти в Царево, за които се предполага, че са закупени от кмета чрез подставени лица.
    “Ако всичко това се оказва вярно, става въпрос за имоти за над 4 милиона евро”, поясни висш служител от Икономическа полиция. Буди недоумение фактът, че пълната информация отдавна е достояние на българските служби, но въпреки усилията на МВР, прокуратурата в Пловдив бави образуването на дела, което е наложило директното сезиране на европейските служби.
    Съгласно Закона за пране на пари проверката обхваща не само заподозряното лице, но и всички близки негови роднини, включително любовници и деца и освен наказателното преследване, имуществото се отнема в полза на държавата.
    В момента НАП е изискала пълни имотни декларации на заподозрените лица и е започнало описване на имотите на същите.
    в. Кеш
26 Октомври 2007г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.