Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Обвиняват в плагиатство ромски доцент от ВТУ
      Две преподавателки от Софийския университет обвиняват в плагиатство преподавателя във Великотърновския университет доц. Христо Кючуков. Той пък от своя страна е завел дело за клевета срещу тях, научи “Янтра Днес”.
    В статия, която трябва да бъде публикувана в следващия брой на университетското списание “Съпоставително езикознание”, проф. Петя Асенова и Биргит Игла открито обвиняват доцента от специалност “Начална училищна педагогика с ромски” в интелектуална кражба. В разработката си те твърдят, че той е преписал книгата “Циганските диалекти в България” на известния циганолог проф. Кирил Костов, писана през 1963 г. Професорът от години живее в Берлин и е автор на първите научни разработки за циганите, обяснява Биргит Игла. Книгата на Кючуков носи почти същото име ­ “Кратко описание на ромския език в България”. Тя е 150 стр., като 90 от тях повтарят написаното от проф. Костов, твърди преподавателката в СУ. Това свое твърдение тя е публикувала още преди 1 г. в американското списание “Романи стадис”.
    Според Игла нейните публикации вероятно са стигнали до Висшата атестационна комисия, които са спрели професурата на доцента. На два пъти във ВАК наистина не са потвърдили професурата на Кючуков, показа репортерска проверка на “Янтра Днес”. След това с три отрицателни вота той е получил отказ и от президиума на ВАК.
    Като свидетел по делото на доц. Кючуков срещу двете столични преподавателки, което се води в Районен съд ­ София, е бил призован и ректорът на ВТУ проф. дфн Иван Харалампиев. Аз съм сред тримата му рецензенти и трябваше да отговарям колко чужди цитати могат да бъдат ползвани в едно съчинение, сподели ректорът.
    Това не е първият скандал, който се вихри около доцента. През последните дни името му беше замесено в побой над ромски студент и сътресения сред възпитаниците му в ръководената от него специалност във ВТУ.
    Видната ромска поетеса, писателка и общественичка Сали Ибрахим, успяла да изпита гнева на преподавателя във ВТУ, е една от малкото, които си позволяват открито да говорят за него. Сали е гл. специалист в Столична община и гл. редактор на в. “Романо ило ­ Циганско сърце”. В качеството си на служебно лице, участващо в Общинска програма за развитие на ромската общност в София, през 2002 г. Сали претърпява жестоко насилие от Христо Кючуков. Тя веднага подала жалба срещу доцента за нанесен побой и цинични обиди. Делото с № 10893/2002 г. в СГС се гледало 2 години и било спряно. Кючуков заплаши свидетелите и те не можаха да бъдат изслушани от съда. Възмутените около 20 души, които присъстваха на инцидента, мълчат и до днес от страх, твърди поетесата.
    Гневът на Кючуков срещу Сали Ибрахим е предизвикан от критиките є срещу издадения от него през 1994 г. първи ромски буквар. Тя твърди, че в учебника той допуснал 166 грешки, има и подигравки ­ за деца от първи клас е дал дума, която ромите смятат за вулгарна (“зар” ­ полов косъм). Вестник “Романо ило” публикувал грешките и поправките. Кючуков обаче отхвърлил предложението да ги нанесе в буквара.
    Аля Ведър, която работила във фондацията на доцента “Дайвърсити” и като координатор на проекта за интеграция на ромското население, също подала жалба за побой срещу Кючуков. По нейните думи чрез побоя той е искал да я принуди да напусне работа. Тя разказа, че е завела срещу него дело за неправомерно уволнение, което вече е спечелила. Сега преподавателят є дължи паричното обезщетение по делото.
   
    Вчера ректорът проф. Харалампиев е разговарял по телефона с пострадалия ромски студент Емануил Кирилов. Той е под непрекъснато лекарско наблюдение в болницата в Лом след побоя, който негови състуденти от специалността “НУП с ромски” му нанесоха преди седмица. Трябваше да се убедя, че състоянието на младежа наистина е тежко, каза ректорът. Той лежи с комоцио и спукан череп. Обясних му, че за да мога да предприема някакви мерки, трябва да получа писмена жалба от него.
    Вчера проф. Харалампиев е обсъдил случая на Ректорски съвет. На 30 януари с него ще се запознае и Академическият съвет. Именно той може да свика спешно Контролния съвет при ВТУ, който ще търси истината.
    в. Янтра, Велико Търново
24 Януари 2006г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.