Факти, Анализи, Коментари
   19 Февруари 2020
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Откриха ГКПП Илинден-Ексохи
      Щастливи сме днес заедно с българската страна да открием новия гръцко-български ГКПП Илинден-Ексохи, заяви президентът на Гърция Каролос Папуляс на провелата се днес тържествена церемония, съобщава електронното издание на гръцкия вестник “Навтемборики”. Откриването на останалите два гранични пункта между България и Гърция при Кърджали-Комотини и Рудозем-Ксанти, вече е планирано, скоро се очаква да заработи и по-малкият ГКПП Ивайловград-Кипринос, заяви Папуляс.
   
    Днес, в присъствието на Папуляс и на българския президент Георги Първанов, беше официално открит ГКПП Илинден-Ексохи и т.нар. “Тунел на българо-гръцкото приятелство”. Българският заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков и гръцкият му колега Еврипидис Стилианидис подписаха протокола за отварянето на граничния пункт.
   
    Изграждането на ГКПП Илинден-Ексохи е в изпълнение на междуправителственото споразумение от 1995 г. между България и Гърция за отваряне на нови три гранични контролно-пропускателни пункта (Кърджали-Комотини, Гоце Делчев-Драма и Рудозем-Ксанти). Министерството на регионалното развитие и благоустройството управлява проектите за изграждане на техническата и довеждащата инфраструктура на граничният пункт, както и доставка на специализирано оборудване.
   
    В рамките на проекта са включени строителството на подходен път, граничен пункт и тунел. Финансирането е по програма ФАР-Трансгранично сътрудничество с Гърция и от републиканския бюджет. Изграждането на подходния път до новия ГКПП обхваща строително-монтажни работи на 12 км нов път, включително кръстовища и 10 големи съоръжения - мостове, подлези, надлези, водостоци и др. Общата стойност на строителството е над 9 млн. евро, осигурени по програма ФАР.
   
    Строителната площадка, върху която е разположен ГКПП “Илинден” е с площ около 34 000 кв.м. В рамките на пункта са изградени сгради за митница, за гранична полиция, за ветеринарен контрол, за пътни такси и за разрешителни. Стойността на обекта е почти 5 млн. евро, а финансирането е по програма ФАР. Строителството на подходния път приключи през 2003 г., а на граничния пункт през 2002 г.
   
    Изграждането на граничния тунел е резултат от направени допълнителни проучвания на еколози, упълномощени от ЕК с цел опазване популацията на кафявите мечки. Тунелът е с обща дължина 447, като българската част е 147 м, а подходният път до тунела от ГКПП “Илинден” е с дължина 420 м. Общата стойност на обекта е над 4 млн. евро, като той се съфинансира по програма ФАР и държавния бюджет. Обектът е наречен “Тунел на българо-гръцкото приятелство” и е единственият между двете държави.
   
   
09 Декември 2005г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително