Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес генерал - лейтенант Бойко Борисов празнува рождения си ден
      В Банкя на 13 юни 1959 г. е роден генерал - лейтенант Бойко Борисов. През 1982 г. се дипломира във Висшата специална школа на МВР като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант. Същата година постъпва на работа в Софийско градско управление като командир на взвод, а по-късно е командир на рота. От 1985 г. до 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност /ВИПОНД/ на МВР. Защитава дисертация по темата "Психо-физическата подготовка на оперативния състав" и му е присъдена н.с. "доктор". През 1990 г. напуска системата на МВР. През 1991 г. основава фирмата “Ипон-1” ООД, която в момента е сред най-големите охранителни фирми в страната. “Ипон-1” членува в Световната организация на охранителите IАРРА, а Бойко Борисов е персонален член на организацията.От 1978 г. е активен състезател по карате, притежава VII дан. Дългогодишен треньор на националния отбор по карате, както и международен съдия. Оказвал е помощ на семействата на загинали служители от органите на реда след напускане на системата на МВР. От 01.09.2001 г. е назначен на длъжност главен секретар на МВР с указ №194/2001 г. на президента на Република България, а със заповед на Министъра на вътрешните работи му е присвоено звание “полковник” от МВР. С Указ №32/2002г на президента на Република България от 19 януари 2002 г. е удостоен със звание генерал-майор. С Указ №227 на президента на Република България от 25 юни 2004 г. е удостоен със звание генерал-лейтенант.
    По покани на специалните служби посещава САЩ, Руската федерация, Кралство Великобритания, Кралство Испания, Белгия, Австрия, Франция, Германия, Нидерландия - централата на Европол, Румъния - Специалната работна група по наркотрафик, Гърция и Турция, което спомага за много доброто взаимодействие в реализирането на съвместни операции по разкриването на престъпления, свързани с трафика на хора и МПС, наркотици, незаконни печатници и разпространители на фалшифицирани парични знаци и кредитни карти, контрабанда и др. За добрите резултати от съвместните операции и съществения личен принос на генерал-лейтенант Борисов при реализирането им са изказани благодарности от всички специални служби и Европол, което допринася за добрия имидж на страната във връзка с присъединяването ни към Европейския съюз и НАТО. Генерал Борисов започва съществена борба с корупцията в МВР за прочистване на ”къщичката”. С личния си принос успя да мотивира служителите на министерството за сериозен отпор на организираната престъпност, което допринесе съществено за издигане авторитета на институцията и връщане на доверието към полицая в обществото. След встъпването си в длъжност главният секретар на МВР дарява безвъзмездно месечната си заплата на децата на загиналите служители от МВР при изпълнение на служебните си задължения.
    Носител е на следните постиженията и награди: “Обявяване на благодарност” - 1985 г., 1987 г., 1988 г.; “Почетен знак III степен” - за конкретен съществен принос при изпълнение на служебни задачи с изключително значение в борбата срещу престъпността, опазването на обществения ред и сигурността в Република България - 2002 г.; “Почетен знак II степен” - за проявен висок професионализъм и обезпечаване сигурността и обществения ред по време на посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин - март 2003 г.; “Огнестрелно оръжие” - за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения - от министъра на вътрешните работи - 2003 г.; “Кръст за полицейски заслуги с червена звезда” - от министъра на вътрешните работи на Кралство Испания за заслуги към испанската полиция - септември 2003 г.; “Сребърен паметен медал” - от министър Соломон Паси - председател на Националния организационен комитет по случай 100-годишнината от установяване на българо-американските отношения; Почетен медал на френската полиция - от името на президента на Франция и на министъра на вътрешните работи, вътрешната сигурност и местните свободи; Медал за бойно съдружие - от заместник-директора на ФСБ на Русия; Почетен жезъл от генералния директор на полицията на Испания; Сертификат за изключително добра работа и съществен принос в борбата против фалшивото евро - от директора на “Европол” Юрген Щорбек - януари 2004 г.; Сертификат от Министерството на вътрешните работи и Генералната дирекция на Турската национална полиция за изключително ценен принос в развитието на двустранните отношения между българската и турската полиция в борбата с организираната престъпност и корупцията; Сертификат за благодарност за изключителен принос в борбата с наркотиците от Службата за борба с наркотиците към Департамента на правосъдието на САЩ.
   
    Четете още на Агенция Фокус
   
13 Юни 2005г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.