Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Древните лабиринти (част първа)
Цветан Бакърджиев - 17 Септември 2003

Най-прочутият лабиринт на Западния свят е лабиринтът на цар Минос на остров Крит. Легендата разказва, че в него е живял ужасяващият Минотавър, който представлявал получовек-полубик.


Легендата разказва за ужасяващия Минотавър, който представлявал получовек-полубик.
     Смисълът им и до днес остава загадка. Изследователите са открили лабиринти из целия свят - във вид на уникални изображения или съоръжения, характерни за различните култури.

     Изграждането на спирали и лабиринти се отнася към едно от най-древните творения на хората. В лабиринтите са открити първите рисунки, които предават мистични събития, ловни сцени или моменти от грандиозни битки от хилядолетната човешка история.

     Лабиринти са създадени едновременно в различните части на света, на големи разстояния един от друг, така че възникването им не може да бъде обяснено с влияние от различните култури. Изображения на лабиринти, строени по едно и също време, са открити на територията на Северна Америка, Индия, остров Суматра, а така също и в някои части на Европа.


Изграждането на спирали и лабиринти се отнася към едно от най-древните творения на хората.
     В културата на различните народи лабиринтите са свързвани с религиозни понятия като смъртта и възкресението. Едни от най-ранните обитатели на южната част на Европа са оставили изображения на лабиринти върху каменни гробници и монументи. Други, като например жителите на Скандинавия, са строяли истински лабиринти. Обикновено входовете към тях били обграждани от ровове и пропасти.

     Най-прочутият лабиринт на Западния свят е лабиринтът на цар Минос на остров Крит. Легендата разказва, че в него е живял ужасяващият Минотавър, който представлявал получовек-полубик. Атинският герой Тезей успял да премине през лабиринта и да убие Минотавъра.



Археологически находки на остров Крит доказват, че тук наистина е съществувал лабиринт.
     Археологически находки на остров Крит доказват, че тук наистина е същесутвувал лабиринт. Открити са явни свидетелства за съществуване на култ към Бика. Емблемата на древния народ, обитавал остров Крит, на която била двуостра секира или “Lahrys”, от названието на която може би е произлязла думата “лабиринт”.

     Не е известно кой е бил най-рано построеният лабиринт. През V-ти век пр. Христа древногръцкият историк Херодот пише за огромно съоръжение във Файюмския оазис в Египет, построено през 1800 г. пр. Христа., което е известно като “Лабиринт на Аменемхетом III”. Постройката била предназначена за развлечение и се състояла от 12 двореца и множество помещения, които се свързвали помежду си с лъкатушещи коридори.



последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.