Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Топенето на ледовете може да събуди древни вируси
8 Юли 2020
Тогава е съществувала огромна екосистема от мамути, мусусен бик, вълнести носорози и всички те са имали своите заболявания. Всичко това е замръзнало и сега започва да се топи
Топенето на ледовете във вечнозамръзналите територии може да изкара на повърхността части от древни екосистеми, включително вируси, смятат учени от Руската академия на науките (РАН), съобщава РИА Новости.

Повече от 10 % от територията на Русия е замръзнала, заяви Сергей Давидов от Тихоокеанския институт по география. В почвата там се съдържат отлагания, замръзнали преди милиони години. Тогава е съществувала огромна екосистема от мамути, мусусен бик, вълнести носорози и всички те са имали своите заболявания. Всичко това е замръзнало и сега започва да се топи. Откриват се нови вируси, които за щастие, „не обръщат внимание“ на хората.

Ученият отбелязва, че в останките от мамути е открита сибирска язва. Намаляването на броя на юкагирите – народност в Североизточен Сибир, се дължи на едрата шарка, която на север е взела много жертви. Не е изключено в замръзналата почва вирусът на едрата шарка да се е запазил, смята Давидов.

Заради глобалното затопляне се наблюдава и промяна в растителността и състава на видовете птици и риби на север.

Топенето на ледовете в океана води до увеличаване на количеството метан, което, от своя страна влия не рифовете и те започват да се разрушават.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.