Факти, Анализи, Коментари
   17 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха динозавър страдал от рак
4 Август 2020
Centrosaurus, живял преди 76 милиона години е първият известен пример за динозавър, засегнат от злокачествен тумор
Когато учените за първи път откриха вкаменелости на рогат динозавър, наречен Centrosaurus, в канадската провинция Алберта през 1989 г., те забелязаха лошо оформена кост на крака, за която смятаха, че е зараснала фрактура. При ново изследване е установено нещо различно. Малформацията е проява на остеосаркома, агресивен рак на костите, което прави този Centrosaurus, живял преди 76 милиона години, първият известен пример за динозавър, засегнат от злокачествен тумор.

Дълъг около 6 метра, Centrosaurus бил четирикрак тревопасен динозавър от периода Креда, притежаващ дълъг рог над носа.
Костта в долната част на крака на динозавъра съдържа “масивен тумор, по-голям от ябълка”, казва палеонтологът Дейвид Евънс от Кралския музей на Онтарио, Торонто, един от изследователите в изследването, публикувано в списанието Lancet Oncology.

„Този конкретен Centrosaurus вероятно е бил слаб и окуцял от рака преди смъртта му. Тази забележителна находка показва, че колкото и големи да изглеждат някои динозаври, те са били засегнати от същите заболявания, които наблюдаваме при хората и други животни днес, включително рак. Динозаврите изглеждат като митични зверове, но те са били живи, дишащи животни, които страдат от ужасни наранявания и болести “, добави той.

Тъй като повечето тумори се срещат в меките тъкани, които не се вкаменяват лесно, при изкопаемите образци има малко доказателства за рак.

“Тази констатация говори за биологията на рака. Това не е нещо ново, но вероятно се е появило от незапомнени времена и е очаквано усложнение при всички животни”, казва съавторът на изследването д-р Марк Кроутър, професор по медицина, патология и молекулярна медицина в университета Макмастър в Онтарио. /БГНЕС


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.