Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Разгадаха мистериите около пирамидите в Мексико
2 Юни 2020
Ново изследване обяснява причината за изграждането на пирамидите от древните жители на Мезоамерика
Учени от Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH) публикуваха изследователска статия, в която обясняват причината за изграждането на пирамидите от древните жители на Мезоамерика, която се е намирала на територията на съвременна Централна Америка. Кратък доклад за изследването е публикуван на уебсайта на организацията, твърди РИА Новости, на която се позовава БГНЕС.

Учените, проучвайки добре познатите древни обекти, открити в Мексико, смятат, че пирамидите са свещени копия на планините. Според тях по този начин древните жители имитирали природата, в която се срещат пирамидални форми - например формите на вулканите.

Според авторите на изследването, древните мезоамерикански общества са се стремели не само визуално да пресъздадат подобни природни обекти, но и са залагали някакво свещено значение в тях. Учените отбелязват, че поради тази причина пирамидите са били центрове на древни градове.

Според археолозите, пирамидалната форма също улеснява задачата за издигане на високите монументални обекти, което е било особено важно за древните хора.

Мезоамерика е исторически и културен регион, който се простира приблизително от центъра на Мексико до Хондурас и Никарагуа. Архитектурата на мезоамериканските култури се отличава със своята сложност и богатство от стилове. Една от най-известните монументални структури в региона е пирамидата Ел Кастильо (Кукулкан), разположена в древния град на маите Чичен Ица (Мексико), призната за едно от Новите седем чудеса на света.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.