Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спътник-шпионин откри древни селища
4 Август 2006

Благодарение на спътника археолози открили селища, чиято възраст е повече от 130 хиляди години.

     Група археолози от Австралийския национален университет под ръководството на Менди Мотрам (Mandy Mottram), откри на територията на Сирия многобройни останки от селища, чиято възраст достига 130 хиляди години, съобщи News.com.au.

     Откритието е направено при изучаване на разсекретени преди около десет години снимки, направени през шестдесетте години от американски спътник-шпионин в рамките на програмата на ЦРУ “Корона”. Използваните фотографии са особено ценни защото показават панорамата преди сегашното бурно развитие на селското стопанство, отбелязва Мотрам.

     Въз основа на получените изображения екипът на археолога се отправил на експедиция на територията на Сирия. Там археолозите успели да открият фрагменти на базилики от византийския период, укрепени селища с площ 24 хектара от началото на Бронзовата епоха, ранноислямски грънчарски работилници и погребален комплекс.

     Открити са инструменти от средния палеолит, създадени преди около 130 хиляди години. Предполага се, че те са направени или от неандерталци, или от ранните съвременни хора. Сред находките има и няколко инструмента от ашелската (Acheulian) култура, които могат да се приемат като свидетелство, че регионът е бил населен няколко стотин хиляди години по-рано.

     Някои находки, открити по време на разкопките, могат напълно да изменят представата на историците за хората, населяващи този район в древността. В частност, въпреки съвременните представи, че селскостопанските цивилизации са в упадък през средата на VІ век археолозите са открили свидетелства за благополучие: многолюдни селища и голямо количество керамични изделия.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.