Факти, Анализи, Коментари
   29 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Защо са изчезнали неандерталците?
27 Януари 2006

Нови археологични данни, открити при разкопки в Грузия, опровергават съвременните хипотези за изчезването им.

     За времето, през което съществува живота на нашата планета процеса на еволюция е “изхвърлил зад борда” десетки и стотици хиляди различни видове и подвидове животни. Тези същества не са успели да се приспособят към бързо изменящите се природни условия.

     Очевиден е фактът, че даден вид не е оцелял до наши дни защото не е притежавал това, което е било необходимо на определен етап от развитието си. Някои за измръзвали, нямайки дебела кожа, някои са били изядени поради отсъствие на средства и начини за защита, а други са умирали защото не са могли да си осигурят препитание.

     Неандерталците, ранните предци на съвременния човек, не са изключение от това правило. Изучавайки тяхната съдба обаче учените се натъкват на огромен брой удивителни загадки. Например, до момента се смяташе, че главната причина за изчезването на неандерталците е, че тяхната ефективност по време на лов е била далеч по-малка в сравнение с “по-съвременните” човеци. Нови археологични данни от скалистите убежища на неандерталците, открити при разкопки в Грузия, обаче опровергават тази хипотеза. Радиовъглеродния анализ показал, че тези останки могат да се отнесат към палеолита – те са на възраст между 20000 и 60000 години. Благодарение на новите данни специалистите смятат, че методите на ловуване при различните “подвидове хора” са били почти идентични.

     Антрополози от University of Connecticut, University of Haifa, Hebrew University и Harvard University обясняват това с факта, че “всяка група, населяваща планетата е била еднакво способна да придобива и използва информацията за поведенческите особености и начините за откриването на животните.”

     Това изследване е важен аргумент в дебатите за това по какъв начин съвременния човек е получил еволюционно преимущество и може за пореден път да доведе да разгорещани дебати по цял свят. Подробна публикация по темата се очаква да се появи през февруари. За момента учените формулираха нова хипотеза за причините довели до изчезването на неандерталците: главна роля е изиграло по-доброто развитие в социалната сфера и прилагането на по-голямо разделение на труда, при съвременния човек, довело до обхващане на по-големи райони за намиране на средстсва за прехрана.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Veni
01 May, 2006 | 17:00

Изчезнали ли са неандерталците да бе да още си ги има по път и над път :)

Пчела-вълк
11 Apr, 2006 | 11:18

Пред очи е че са измрели от Птичия грип ... или от тогавашната му разновидност, обикновената несмъртоносна за човека настинка :( Малките остатъци преживели "настинката" са били доизтребени от хората. О, колко сме добри в това :)

osogovo
30 Jan, 2006 | 05:47

Ako tova "тяхната ефективност по време на лов е била далеч по-малка в сравнение с “по-съвременните” човеци" e smqtano za pri4ina,to togava mnogo jivotni,po-primitivni ot neandretaleca sy6to 6tqha da sa iz4eznali.
Za druga pri4ina se smqta i izbivaneto na neandretalcite ot homo sapiens,no i tova sy6to ne mi zvu4i mnogo dostoverno.
Zasega vse o6te si e pylna zagadka,mojem samo da gadaem i predpolagame za pri4inite doveli do iz4ezvaneto im.


Вемци
29 Jan, 2006 | 23:33

Пънк музиката непрощава на никого!

Muzzy
27 Jan, 2006 | 22:54

Прекалено умни са били,а не като "Homo Sapiens"...

Antonium
27 Jan, 2006 | 14:55

Как съвременния човек е получил еволюционно преимущество е написано в плочките от древен Шумер.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.