Факти, Анализи, Коментари
   14 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Възстановяват уникалните статуи на Буда в Афганистан с помощта на лазер
Николай Атанасов - 9 Август 2005

14 лазерни устройства ще проектират 140 детайлни изображения на статуите, чийто цвят непрекъснато ще се променя


Една от статуите на Буда в Бамиян.
     58-годишният американски художник от японски произход Хиро Ямагата, подготвя амбициозен проект за възстановяването на уникалните 1600-годишни статуи на Буда в Афганистан, варварски разрушени от талибаните преди 4 години. Величието на паметниците на световната култура ще бъде възстановено чрез лазерни проекции върху оригиналните статуи, изсечени в скалите, съобщава ABC News. “Аз се занимавам с художествени въплъщения. Проекта не преследва никакви политически или религиозни цели”, коментира мотивите си Ямагата.

     Плановете на художника предвиждат 14 лазерни устройства да проектират 140 детайлни изображения на статуите, чийто цвят непрекъснато ще се мени през зелен, розов, оранжев и бял, до син.

     През март 2001 г. талибаните скандализираха световната общественост, използвайки динамит и артилерия за разрушаването на лицата и други детайли от построените през V в. статуи. Паметниците са разположени в долината на град Бамиян в Централен Афганистан, на около 150 км. северозападно от Кабул, която разделя величествените планини от веригата Хиндукуш. В миналото Бамиян е бил част от легендарния “Път на коприната”, свързващ Европа и Средна Азия, и в продължение на 5 века е един от най-големите будистки центрове. Статуите, останали от този исторически период, са с височина 53 и 38 м. Талибаните варварски ги унищожават, тъй като според тях поклонението пред будистки светини противоречи на правилата на Исляма.

През 2001 г. талибаните унищожиха лицата и други детайли на статуите, тъй като поклонението пред будистки светини противоречало на правилата на Исляма.


     Проектът на Ямагата очаква окончателното одобрение на властите в Афганистан, които от своя страна чакат експертната оценка на проекта от страна на ЮНЕСКО. Губернаторът на провинция Бамиян, Хабиба Сароби, посочи, че ЮНЕСКО трябва да потвърди, че 80-100-ватовите лазерни лъчи, които в продължение на 4 часа ще проектират изображенията всяка неделя вечер, няма да повредят допълнително статуите. Ако лазерите няма да окажат негативно екологично въздействие, афганистанските власти ще подкрепят проекта, който ще привлече в страната допълнителен брой туристи и ще възстанови оригиналния изглед на паметниците. Анализите на химиците от Университетите в Антверпен и Льовен в Белгия, с които разполага Ямагата, показват, че лазерните лъчи няма да влошат състоянието на статуите.

     За захранването на лазерите, в долината на Бамиян ще бъдат монтирани около 140 4000-киловатови ветрогенератори, 100 от които ще захранват постоянно с електроенергия и околните селища в провинцията. Ако проекта бъде одобрен, монтажът на ветрогенераторите ще започне още през март 2006 г., като за целта ще бъде използвана местна работна ръка. Ако всичко върви по план, проектът на Ямагата на стойност $ 9 млн. трябва да бъде завършен през юни 2007 г.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.