Факти, Анализи, Коментари
   14 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха уникална надгробна могила на тракийски владетел
25 Юли 2005

Гробът се намира край Ямболското село Златиница и е от средата на четвърти век преди Христа

     Напълно запазен гроб на тракийски владетел, участвал в Олимпийските игри и станал победител откри екип археолози от Националния исторически музей, ръководен от проф. Даниела Агре. Гробът се намира край Ямболското село Златиница (община Болярово) и е от средата на четвърти век преди Христа, съобщи БНТ.

     Гробът е в надгробна могила, най-голямата в Югоизточна България, а не в гробница. Затова е недокоснат от иманяри, смята Даниела Агре. Тракийският владетел е погребан с любимите си два коня, куче, бойни доспехи със сребърен наколенник с изобразени митологични сцени, несрещани досега, златни украшения, сребърни ритони, бронзови, глинени съдове.

     Върху една от плочките на златния венец, положен върху главата на погребания, е изобразен човек, който държи в ръката си венец, което, според Даниела Агре е доказателство, че тракийският цар е участвал в Олимпийските игри.

     Директорът на Национален исторически музей Божидар Димитров, съобщи че буквално през 5-10 минути се открива нова находка.

     Проучванията продължават. Вероятно тези дни ще се разбере името на тракийския цар.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.