Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха огромно златно съкровище в Израел
18 Февруари 2015
Първоначално водолазите решили, че са намерили жетони, но след това извадили на повърхността 2 хиляди златни монети

Израелски водолази-любители откриха на дъното на Средиземно море най-голямото, в историята на страната, съкровище от златни монети, предаде РИА Новости. Археолози смятат, че съкровището може да се превърне в предвестник на още по-сензационно откритие – потънал средновековен кораб.

Петимата мъже, които се гмурнали на пристанището в древния град Кесария, първоначално решили, че са намерили жетони от настолна игра. Когато обаче се убедили, че находката им е от злато, те извикали специалисти и заедно с тях извадили на повърхността 2 хиляди монети.
 
„Находка от такова количество монети, което за своето време е имало колосална покупателна стойност, ни кара да се питаме откъде са взети всички тези монети и тук има няколко версии. Възможно е да сме открили място на корабокрушение на кораб, който е транспортирал за Египет събрани данъци. А може монетите да са били предназначени за заплати на фатимидския гарнизон, разположен в Кесария“, обясни директорът по морска археология към Управлението на антики на Израел.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ганьо
24 Feb, 2015 | 16:25

"Най -голямото съкровище "
Че тия са били най -големите бедняци...Ако една монета е 5 грама,100 монети са 500 грама а 200 монети са едно кило. Значи 10 кила по 200 монети са 2000 монети.
Оказва се ,че най -голямото златно съкровище в
Израел е цели 10 килограма .
Направо да ги съжалиш.
У нас само панагюрското съкровище тежи 7 килограма.
Да не пресмятаме монетните съкровища .
Ама на мен ми се струва, че журналистката писала тая статия се е изхвърлила много високо белким повдигне стойността на статията си!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.