Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В турските, "порти към ада" откриха Цербер
20 Ноември 2013
Находките са позволили на експертите, да потвърдят, че откритата през пролетта на 2013 г. в Турция пещера е тази, за която пише римския философ Марк Тулий Цицерон

В турския туристически център Памуккале откриха "портите на ада" и статуя на триглавото куче Цербер, което, според митовете на древна Гърция, е охранявало входа към подземния свят. Откритието е направено от италиански археолози, които са извършвали разкопки в руините на древния град Хиераполис.

1,5-метровата мраморна статуя на митичното куче е близо до каменна статуя на навита змия - символ на подземния свят Хадес. Находките са позволили на експертите, да потвърдят, че откритата през пролетта на 2013 г. в Турция пещера е "портите на ада", за която през I век пр. н. е., пише римския философ Марк Тулий Цицерон.

Италианските учени са забелязали, че в предната част на пещерата има трупове на мъртви птици. Измерванията показват , че причината за смъртта им е въглероден диоксид, които постоянно излиза от пещерата. Това явление Цицерон отбелязва в бележките си, когато посещава Хиераполис - популярен в древния Рим курорт с горещи извори.

В момента екип от археолози продължава да работи върху руините на древния град. Най-добре запазения обект, който вече е почти напълно възстановен, е градския амфитеатър.

"Портите на Ада" - или портите на Плутон, бога на подземното царство - наричат различни природни обекти, известни в древния свят. Обикновено е избирано място с повишена вулканична активност.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.