Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха писменост върху щраусови яйца на 60 хиляди години
9 Март 2010
В пещерата Дипклуф са открити много елементи от щраусови яйца, „украсени" с надписи

Международна група от учени са открили в пещерата Дипклуф, ЮАР, много елементи от щраусови яйца, „украсени" с надписи. След като изучили внимателно находката, специалистите са направили извода, че пред тях е един от уникалните образци на първата проява на символното мислене на човека.

Според учените, древната „писменост" е била създадена преди около 60 хиляди години, съобщава агенция КРОСС. При разкопките в пещерата били открити 270 фрагмента от вкаменени черупки на около 25 щраусови яйца. След като ги проучили внимателно, учените са направили заключение, че щрихите на отломките са разположени в определена последователност и брой. Това означава, че това не е случайно хрумване на художника, а своего рода запис или писмено съобщение.

Основата на рисунките са две паралелни линии, които според изследователите, минават по цялото яйце. Линиите се пресичат с много перпендикулярни и наклонени  линии, като били забелязани най-малко четири повтарящи се орнамента. „С повтарянето на мотива, може би, древните хора са искали нещо да съобщят- личността на индивида или на групата", смята Пиер-Жан Тексие от университета в Бордо.

Какво са искали ни кажат древните хора, учените все още не знаят, но могат да дадат отговор за какво са се използвали черупките на яйцата - те са били приспособени за носене на вода, което е позволявало да пътешестват през сухите райони.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.