Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Завоюването на Мексико (част първа)
Цветан Бакърджиев - 17 Февруари 2004

Движен от трескава жажда за злато и намерил нови съюзници в лицето на местните жители, Кортес се отправя на поход към столицата на ацтеките Теотиукан.


Теотикуан - великолепна столица със своя самобитна култура.
     На 4 март 1519 г. Ернан Кортес с армада от 11 кораба и екипаж, наброяващ 600 войника, акостира на Мексиканското крайбрежие. За броени дни мореплавателят превзема областта Табаско, където основава новата испанска колония Виракрус. Кортес се провъзгласява за капитан-генерал и изгаря всички свои кораби, като по този начин лишава отряда си от възможността да се върне в родна Испания.

     Движен от трескава жажда за злато и намерил нови съюзници в лицето на местните жители, Кортес се отправя на поход към столицата на ацтеките Теотиукан. Конквистадорите се изправили срещу империя, за чиято мощ дори не подозирали. Така започва една от най-славните авантюри в историята на човечеството.

     За две години Кортес успява да съкруши ацтекската империя. На 13 август 1521 г. столицата Теотикуан е превзета от испанците, вождът на ацтеките Монтесума загива, а неговият приемник става заложник на Кортес. Една от най-богатите страни по света, до този момент въобще неизвестна за европейците, се превръща в провинция на Испания.


Ацтеките извършвали кървави ритуали и жертвоприношения за омилостивяване на боговете.
     Когато Кортес влиза в Теотикуан, той е изумен от това, което вижда там - великолепна столица със своя самобитна култура. Градът бил разположен на остров в средата на живописно езеро и обкръжен с мрежа от канали, съединяващи множество изкуствени острови.

     Повечето къщи в столицата били изградени от глина, но знатните люде и жреците живеели във великолепни каменни дворци. В центъра на столицата бил разположен комплекс от пирамиди. Те поразявали със своето великолепие. От вътрешността на тези монументални здания обаче се носела отвратителна воня.

     Именно тук ацтеките осъществявали своите кървави ритуали и жертвоприношения за омилостивяване на боговете. Труповете на жертвите се разлагали във вътрешността на пирамидите. Испанците решили, че ацтеките са канибали. Те били шокирани от варварските ацтекски ритуали и затова решиили, че всички местни индианци са поклонници на дявола. Те решили че трябва по насилствен път да ги накарат да се обърнат към християнската вяра. Това било началото на края за ацтекската цивилизация.



последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.