Факти, Анализи, Коментари
   28 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-стария аудио запис на човешки глас
28 Март 2008
Записът е направен 17 години преди изобретяването на фонографа от Томас Едисон

В САЩ откриха запис на фрагмент от френската народна песен Au Clair de la Lune, който е най-стария в света. Интересното е, че записа е направен 17 години преди изобретяването на фонографа от Томас Едисон, съобщава CNN.

Записът е с продължителност 10 секунди и е направен на 9 април 1860 година, твърди историка Дейвид Джованони (David Giovannoni), който е открил “реликвата”. Думите на жената са записани на устройството, което се нарича фоноавтограф. Фоноавтографът нанася звуковите вълни на лист от хартия, предварително потопена в масло от лампа. 

Авторът на изобретението, Едуард-Леон Скот де Мартинвил (Edouard-Leon Scott de Martinville), не се е опитвал да създаде устройство за въпроизвеждане на записаните звуци, а да получи тяхното визуално изображение. Поради това изследователите хвърлили много труд, за да превърнат нарисуваните знаци в истински звук.

Възпроизведеният звук може да се чуе тук.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

mc2
29 Mar, 2008 | 10:11

Най - стария запис на човешки глас е една грамофонна плоча на българска певица от 13 век. Засега е разчетен само автографа написан на обложката "На Цар Шишман от Л.И."


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.