Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Динозаврите са умрели само за няколко часа
29 Януари 2008
След падането на метеорит на Земята преди 65 милиона години повечето животни са загинали за няколко часа.

Американски геофизици създадоха най-точния тримерен модел на кратера Чиксулуб, образуван в резултат на падането на метеорит на крайбрежието на полуостров Юкатан преди 65 милиона години, съобщи MSNBC. Според експертите ударът на космическия обект в земната повърхност е довел до изчезването на над 70 процента от живота на планетата.

Според очакванията след падането си метеоритът е потънал на голяма дълбочина, а съответно в атмосферата е попаднало 6,5 пъти по-голямо количество вода, коментират учените. Образувалият се кратер е съдържал отлагания обогатени със сяра, която се е съединила с водните пари и са се образували сулфатни аерозоли. Аерозолите от своя страна са оказали пагубно въздействие върху околната среда, като на по-късен етап значително са понижили температурата и са станали причина за обилни киселинни дъждове.

Непосредствено след падането на метеорита рязко се е повишила температурата на околната среда. Поради това повечето земноводни животни, включително и динозаврите, са загинали за няколко часа. Някои от тях са успели да оцелеят няколко дни.

Освен това падането на метеорита е предизвикало необратими изменения на климата и киселинността на атмосферата, което е предизвикало изменение на състава на Световния океан. Според учените, с повишаването на киселинността на океана може да се обясни изчезването на много видове водни обитатели.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

gabi
31 Mar, 2008 | 20:09

da,naiwstina sa ymreli mnogo barzo i lesno

Т-Рекс
29 Jan, 2008 | 13:05

Уфффф, олекнА ми. Не са се мъчили горките...

ПП Ма от друга страна, ако бяха останали, ся щяхме да се борим с/за бездомните динозаври по улиците...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.