Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нютон не е откривателят на понятията в математическия анализ?
15 Август 2007
Те са въведени в Индия през 1350 г., а Нютон е научил за тях от мисионери-йезуити.

Според британският изследовател от индийски произход д-р Джордж Джоузеф (George Joseph), голяма част от откритията на Нютон и Лайбниц в областта на математическия анализ са направени около 300 години преди те да се родят. Тези открития са дело на представители на малко известна научна школа в югозападна Индия, намираща се на територията на съвременния щат Керала (Kerala), се съобщава в прессъобщение на Манчестерския университет (University of Manchester). 

Д-р Джоузеф смята, че понятието “безкрайна редица” (едно от основните понятия в математическия анализ) е било въведено в училището Керала около 1350 г., докато в момента е прието, че то е дефинирано от Нютон и Лайбниц в края на XVII век. Освен това, в Керала са познавали числото Пи и са го ползвали при изчисленията. Отначало са го ползвали до десетия, а по-късно до седемнадесетия знак след десетичната запетая.   

Тези знания, твърди ученият, по всяка вероятност са попаднали в образовани мисионери-йезуити през XVI век. Тези мисионери живо са се интересували от математика, защото пред Църквата е стояла задачата за модернизация на календара. Вероятно, Нютон е научил за безкрайните редици от йезуитите.  

Като доказателство на своята хипотеза д-р Джоузеф представя анализ на древни ръкописи, написани от индийски математици. Според него, техните имена, в частност Мадхава (Madhava) и Нилакантха (Nilakantha), трябва да стоят редом до имената на Нютон и Лайбниц.

Д-р Джордж Джоузеф е роден в щата Керала и е живял там девет години. Голяма част от неговите изследвания и научни трудове са посветени на историята на математиката, по-точно на нейните източници извън Европа. Той си е поставил амбициозната задача да покаже, че на науката извън Европа не се отдава нужното внимание.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Господин Гюров
31 Aug, 2007 | 11:09

Пиринец, какво първо стъпване на европеец през 90-те на 15 век?
Александър Македонски не е ли европеец, даже той е стъпвал в Индия, барабар с цялата си армия, както и други преди него. А Колумб тръгва да търси в западна посока точно по-кратък път до Индия, заради огромните търговски облаги във връзка с нея (Индия по това време е била най-богатата страна в света и европейците прекрасно са го знаели).

За йезуитите, в статията тук е написано "през VXI век". Вероятно е печатна грешка и се има предвид XVI век, римско число VXI няма. А в оригинала, към който е посочен линк в друг коментар, не виждам такова изказване.

Гощо
16 Aug, 2007 | 09:06

ето оригинала на материала:
http://www.manchester.ac.uk/aboutus/news/display/index.htm?id=121685

Пиринец
15 Aug, 2007 | 23:34

Първо.Споменатият доктор от "индийски произход" ли е или просто роден в Индия / както показва абсолютно британското му име/?
Второ .През 15-ти век е нямало йезуити,а и първите европейци стъпватв Индия през 90-те години.Орденът на Игнацио Лойола е основан през 30-те на следващия 16-ти век.
Трето. Ако статията не е просто свободни / и некомпетентни / коментари от ваша страна върху материал от чужбина,то горенаписаното не е нещо повече от недонатъкмени бъртвежи на някой самонабедил се за учен:)))))


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.