Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Гърция откриха мастодонт-рекордьор
25 Юли 2007
Бивните на мастодонта на възраст около 3 млн. години, са с дължина 4 и 5 метра

Край северозападния гръцки град Гревена бе открит скелет на мастодонт с рекордно дълги бивни. Екипът палеонтолози, воден от проф. Евангелия Цукала (Evangelia Tsoukala) от Университета “Аристотел” в Солун, започнал изваждането на останките на 16 юли и се очаква да приключи работата си днес, съобщава BBC News. Дължината на бивните на откритото животно е съответно 5 и 4 метра, което е абсолютен рекорд за праисторическите предци на сллоновете. Мастодонтите, които за разлика от мамутите се хранили с листа от дърветата, а не с трева, имали почти прави, а не извити нагоре бивни. Височината на животното при холката достигала около 3,5 метра, а теглото му около 6 тона.

Участващият в екипа холандски палеонтолог Дик Мол (Dick Mol) посочва, че откритите фосили могат да дадат отговор на въпроса защо са изчезнали мастодонтите в Европа преди около 2-3 млн. години. Видът, за който се смята, че се е появил преди 5 млн. години, е изчезнал най-късно в Северна Америка преди 10 000 години.

Учените ще изследват скелета в специализирания център в северния град Милия, с надеждата че ще открият запазени ДНК-фрагменти на животното, която да хвърли светлина върху причините за изчезването на вида. Впоследствие мастодонтът ще бъде изложен в природонаучния музей на Милия.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.