Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пуйол прати Испания на финал /видео/
8 Юли 2010
Испания победи Германия с 1:0, единственото попадение вкара с глава нисичкия защитник Карлес Пуйол в 73-та минута

Испания стана вторият финалист на световното първенство в ЮАР, след като победи с 1:0 тима на Германия в полуфиналния мач помежду им игран на стадиона в Дърбан. В герой за тима на Висенте дел Боске се превърна бранителят Карлес Пуйол, който се разписа с глава в 73-та минута на срещата.

Така Испания ще срещне Холандия на финала в неделя. Срещата е с начален час 21.30, ден по-рано по същото време е двубоя за третото място между отборите на Германия и Уругвай.

Досега нито Испания, нито Холандия са печелили световната титла, което означава, че ще имаме нов уникален първенец на планетата. Досега само 7 отбора бяха триумфирали с титлата – Бразилия, Италия, Германия, Аржентина, Уругвай, Франция и Англия. Освен това за първи път европейски отбор ще ликува с трофея, когато турнирът се провежда извън пределите на Европа.

Най-интересният момент в началните минути на срещата между Германия и Испания бе нахлуването на фен на терена и прекъсването на играта по този повод. В 4-та минута запалянко стигна почти до центъра на терена преди да бъде отведен от охраната на стадиона.

През първата част момчетата на Висенте дел Боске играеха повече с топката и владееха инициативата. В 6-та минута хитър пас изведе Давид Вийя зад защитата, но вратаря Мануел Нойер излезе предвидливо и блокира удара му.

В 13-та играчите на “Ла Фурия” разиграха след корнер отдясно и Андрес Иниеста центрира опасно, но непокритият Карлес Пуйол стреля над вратата. В 19-та минута и Серхио Рамос пробва да нахлуе от дясно, но ударът му от неудобен ъгъл не порази вратата.

Последваха минути без сериозни голови положения, прекъснати от Троховски. Заместникът на наказания Мюлер стреля отдалеч и принуди Касияс да избива в корнер.

Най-спорното положение преди почивката бе в последните секунди на първата част, когато Месут Йозил падна за дузпа в наказателното поле, след като бе чукнат от Серхио Рамос. Съдията Виктор Касай от Унгария обаче остана безмълвен.

Второто полувреме започна с още по-масиран натиск на Испания. Шаби Алонсо на два пъти шутира опасно отдалеч, но встрани от целта. В 54-та минута Давид Вия опита техничен изстрел от границата на наказателното, но и той не уцели вратата.

Четири минути по-късно като по чудо не падна гол. Алонсо шутира от дъгата на наказателното поле, Нойер изби в краката на Иниеста, той подаде успоредно на вратата, но няколко сантиметра не достигнаха на Вия да засече топката. Последва и изстрел на Педро извън пеналта, но в аут.

Постепенно Германия изравни играта и създаде добри възможности. Първо в 61-та минута Клозе стреля с глава в аут, а в 69-та минута Кроос изпусна най-доброто положение за своя тим, след като засече отлично центриране на Подолски около точката на дузпата, но Касийяс успя да улови.

В 73-та минута резултатът бе открит. Нисичкият Карлес Пуйол надскочи всички при изпълнението на поредния корнер и с глава вкара неспасяемо във вратата на Нойер.

Осем минути преди края на срещата “Ла Фурия” можеше да вкара втори гол. Педро игра сам и стигна до наказателното поле, където загуби топката, след като пропусна да шутира или да подаде на непокрития Фернандо Торес.

Бундестима се хвърли в атака в опит да стигне до равенство, но добре организираният тим на Висенте Дел Боске не позволи създаването на дори едно положение пред вратата на Касияс. В крайна сметка резултатът остана непроменен и Испания за пръв път ще играе на финал на световно първенство.

Германия - Испания 0:1
голмайстор: 0:1 Карлес Пуйол 73
съдия: Виктор Касай (Унгария)
стадион: Моузес Мабхида
зрители: 60 960

Състави:

Германия: Мануел Нойер, Филип Лам, Арне Фридрих, Пер Мертезакер, Жером Боатенг (52-а Марсел Янсен), Пьотр Троховски (62-а Тони Кроос), Сами Хедира (81-а Марио Гомес), Бастиан Швайнщайгер, Лукас Подолски, Месут Йозил, Мирослав Клозе

Испания: Икер Касияс, Серхио Рамос, Жерард Пике, Карлес Пуйол, Хоан Капдевиля, Шаби Алонсо (90+3 Карлос Марчена, Шави,
Андрес Иниеста, Серхио Бускетс, Педро Родригес (86-а Давид Силва), Давид Вия (81-а Фернандо Торес)


последни в Спорт:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  М О Н Д И А Л  2010
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.