Факти, Анализи, Коментари
   14 Юли 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Антибиограмата е ключова за правилното лечение с антибиотици
17 Януари 2013

Извършването на антибиограма е от ключово значение при правилното лечение с антибиотици и едновременно за намаляване на резистентността (отслабеното  им действие).

Това мнение изрази доц. Цветан Велинов – завеждащ Национална референтна лаборатория „Kонтрол и мониториране на антибиотичната резистентност” към Национален център по заразни и паразитни болести. Днес той взе участие в кръгла маса, организирана от МБАЛ-Бургас, на която присъстваха лекари от всички 30 отделения на лечебното заведение, а специален гост бе зам.-кметът по здравеопазване в Община Бургас д-р Лорис Мануелян.

Тя  е част от залегналия в антибиотичната програма на МБАЛ-Бургас план за повишаване на квалификацията на медицинските кадри, съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Георги Матев, който благодари за присъствието на доц. Велинов. Координатор на събитието бе д-р Петранка Стаматова, микробиолог в МБАЛ-Бургас.

Доц. Велинов представи новости в антимикробната терапия и възможните комбинации от антибиотици при тежки инфекции, които се използват в болничната помощ.

Като най-голямата грешка, която увеличава антибиотичната резистентност, на първо място, той посочи самолечението, което някои пациенти прилагат. Трябва да се знае, че най-честите инфекции в зимния период са вирусните, а те не се лекуват с антибиотици. Антибиотиците повлияват инфекции, причинени от бактерии. Затова преди да се пристъпи към лекарството трябва да е определен причинителят на заболяването.

„Когато се отиде на лекар с ясни клинични данни за инфекция няма лекар, който да не изпише антибиотик. Но винаги трябва да се взима материал за микробиологичен анализ. Той ще покаже бактерията, която причинява инфекцията и ще определи най-правилния антибиотик”, каза доц. Велинов.

Чрез взетите данни се натрупва и база данни за най-срещаните причинители на инфекциите. В България от 1997 година действа Система за надзор на бактериалните инфекции и резистентност – „BulStar” към която данни подава и Бургаската болница.

„От 10 години в САЩ и от 5 години в Европейския съюз проблемът микробна резистентност е приоритет на националната сигурност”, категоричен е доцентът.

Неправилното спазване на продължителността на лечение също крие рискове, защото за всяка инфекция има строго определен период на лечение. Например курсът на лечение е по-кратък при заболяване като цистит, но туберколоза се лекува поне половин година.

„България като употреба на антибиотици на глава от населението не заема челни места. Българите употребяват два пъти по-малко антибиотици от гърците, французите и италианците. По количество ние се доближаваме до Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург, но големият казус е неправилната употреба на антибиотиците”, допълни доц. Велинов.

Затова в битката с антибиотичната резистентност най-важни са извършването  на антибиограма, микробилогично изследване и впоследствие доказването на причинителя на инфекцията.

Освен в BulStar от 10 години МБАЛ-Бургас е включена и в Европейския надзор за наблюдение на антибиотичната резистентност.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.