Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени възстановиха липсващи мозъчни неврони
20 Май 2010
Изследването им цели намиране на начини за борба с болести като Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза и др.

Учените успяха да възстановят липсващи мозъчни неврони с помощта на клетки от друг клас, намиращи се в тъканта на мозъка. Разработката е направена от екип от учени под ръководството на проф. Магдалена Гьотц от изследователския център Хелмхолц в Мюнхен с цел намиране на начини за борба с болести като Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза и др.

В работата си учените съумяли да докажат, че създаването на нови пълноценни неврони в мозъка може да стане с помоща на специфични протеини от спомагателните клетки, които обграждат невроните и извършват метаболитни функции, осигурявайки по този начин правилното им функциониране.

Става дума за астроцитите. Това са вид мозъчни глиални клетки (невроглии) със звездовидна форма. Те пренасят вещества от капилярите до цитолемата на невроните. И макар, че броят им е 10 пъти повече от този на невроните, те се считат за изпълняващи само поддържащи функции в централната нервна система.

Учените са използвали факта, че по своите свойства астроцитите са подобни на клетки-сателити, които служат като предшественици на невроните по време на ембрионалното развитие на мозъка. Трансформацията на сателитите в неврони се осъществява и в зряла възраст, но в много ограничени и точно определени области на мозъка.

Изследователите за първи път показаха, че астроцитите също така могат да бъдат директно превърнати в неврони от кората на главния мозък под влиянието на специфични протеини, които регулират работата на клетъчните ДНК.

Учените подчертават, че производството на нови нервни клетки с помощта на протеини, е възможно не само в случаите на млади астроцити, но и при възрастни клетки, намиращи се в мозъка.

При по-нататъшните си изследвания учените планират да разширят набора от неврони, създадени от спомагателните клетки на мозъка и по този начин да се приближат до методи за лечение на тежки заболявания.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.