Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Умерената употреба на алкохол предпазва от диабет
29 Април 2010
Eдно, две питиета дневно намалят с 45 процента риска от развитието на диабет

Хората, които пият по едно или две питиета дневно, са изложени на по-нисък риск от диабет в сравнение с въздържателите, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултати от холандско изследване.

Редица проучвания описват връзката между умерената консумация на алкохол и относително ниския риск от развитието на диабет тип 2. Дали това се дължи на благоприятен ефект от алкохола обаче остава неясно.

Повечето от изследванията отдават тази зависимост на по-здравословния като цяло начин на живот на хората, които пият алкохол в умерени количества.

В сегашното изследване специалисти от университета на Вагенинген са анализирали данни за над 35 000 холандци, наблюдавани в продължение на 10 години.

Специалистите са установили, че хората, които пият по едно или две питиета дневно, са изложени на 45 процента по-нисък риск от развитието на диабет тип 2 в сравнение с въздържателите. Изследователите установили, че дори сред участниците, които не спазвали три важни здравни препоръки - да не пушат, да се хранят балансирано и редовно да извършват физически упражнения, употребяващите умерени количества алкохол са били изложени на 44 процента по-нисък риск от диабет тип 2.

Данните от проучването не доказват, че алкохолът сам по себе си намалява риска от диабет, посочват авторите, но е констатирана зависимостта между употребата на на алкохол и заболяването.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.