Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Зеленски уволни началника на армията в Украйна
8 Февруари 2024
За командващия въоръжените сили е назначен генерал-полковник Олександър Сирски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски смени командващия въоръжените сили на страната. На мястото на генерал Валерий Залужни е назначен генерал-полковник Олександър Сирски - досега командващ сухопътните сили.

По-рано Зеленски съобщи,че се е срещнал с генерал Залужни и че му е благодарил за отбраната на Украйна през последните 2 години.

В кратко съобщение в социалните мрежи в интернет Зеленски заяви, че е дошло време за обновление на въоръжените сили и на командването им. И допълни, че е предложил на Залужни да остане в екипа му.

Генерал Залужни беше цитиран от агенция УНИАН след разговора с президента, че е било взето решение за смяна на подхода и стратегията за воденето на войната срещу Русия.

"Задачите от 2022 година се различават от задачите през тази и всички трябва да се адаптират към новата реалност", каза генералът, благодари на всички, които се сражават за Украйна и склони глава в памет на загиналите за нея.

За генерал-полковник Сирски украинският президент каза, че той е най-опитният командир, с който разполага страната:

"Той има успешен отбранителен опит - командваше операцията за отбраната на Киев. Има успешен опит и в настъплението - операцията за освобождаването на Харков".

Зеленски изговори директно или намекна за проблеми в организацията на отбраната, заради които прави смяната в командването. Но главната от тях е да не допусне падане на бойния дух:

"Всяка година от тази война си има свой характер. Първата оцеляхме, доказахме на света, че Русия може да загуби. През втората година побезихме в Черно море, спечелихме през зимата, показахме, че можем да си върнем контрола в украинското небе. Но за съжаление не можахме да постигнем целта и на земята. Трябва да сме честни - усещането за застой, особено в южното направление и боевете в Донбас повлияха на духа на обществото ни. Украинците започнаха да говорят по-рядко за победа".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.