Факти, Анализи, Коментари
   16 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Mравките сменят професията си с напредване на възрастта [ВИДЕО]
25 Април 2013
Мравките работници са разделени в три социални групи, откриха швейцарски изследователи

Работните мравки с порастването променят своята "професия". До тези заключения достигнаха швейцарски изследователи от Университета в Лозана, изучавайки мравките в шестгодишен проект, съобщава Daily Mail.

Изследователите са маркирали всяка мравка в 6 колонии и гледали движенията им с компютър. За наблюдение е била използвана и камера, която в продължение на шест седмици снимала. Станала ясно, че мравките работници са разделени в три социални групи.

Мравките, които се грижели за царицата и потомството й били млади. По-възрастните мравки са били ангажирани в почистването на колонията. А мравките в третата група, обикновено най-старите, са отговаряли за намирането на храна извън мравуняка.

"Това е доста трудна задача - да се маркират всички мравки. ПРодължителността на живота на мравките е около година. Така че ние успяхме да проследим живота на всяка мравка, коментира професор Лоран Келер.

"Открихме, също така, че мравките главно взаимодействат с работниците от своята група. Дори ако входа в мравуняка се намирал близо до този на другите групи.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.