Факти, Анализи, Коментари
   16 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени откриха вода в атмосферата на екзопланета на 129 светлинни години от Земята
26 Март 2013
Планетата е около седем пъти по-голяма от Юпитер и е също толкова отдалечена от своята звезда, колкото е Плутон от Слънцето
Група учени от Канада и САЩ са открили водна пара и въглероден оксид в атмосферата на екзопланета, намираща се на разстояние от 129 светлинни години от Земята. Както съобщи в понеделник ръководителят на този проект – астрономът от Торонтския университет Куийн Конопаски, тази планета е една от четирите, обикалящи около младата звезда HR 8799 в съзвездието Пегас, предаде ИТАР-ТАСС.

Тя е около седем пъти по-голяма от Юпитер и е също толкова отдалечена от своята звезда, колкото е Плутон от Слънцето. Наличието в атмосферата на този гигант молекули вода и оксиди на въглерода е установено с помощта на спектрален анализ.

„Детайлното изучаване на тази планета беше възможно благодарение на телескопа в обсерваторията „Кека”, която се намира на върха на угасналия вулкан Муана Кеа на Хаваите, отбеляза Конопаски.

В момента са известни около 850 планети извън нашата Слънчева система. Това са най-вече газови гиганти, и съществуването на живот на тях е малко вероятно.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.