Факти, Анализи, Коментари
   16 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Eдна пета от всички населяващи планетата влечуги са застрашени от изчезване
18 Февруари 2013
Земята се обитава от около 9500 вида влечуги, към които се отнасят крокодилите, змиите, гущерите, костенурките и туатарите

Според изследване на Лондонското зоологическо дружество най-малко една пета от всички населяващи планетата влечуги са застрашени от изчезване заради разрушаването на привичната им среда на обитаване, предаде Би Би Си.

При това до 47% от влечугите са „потенциално уязвими”, твърдят учените.

„Рептилиите са много важна брънка в хранителната верига и като хищници, и като плячка”, подчертава зоологът Моника Бом, която оглавява групата от изследователи.

Земята се обитава от около 9500 вида влечуги, към които се отнасят крокодилите, змиите, гущерите, костенурките и туатарите.

Учените са анализирали риска от изчезването на 1500 животни от различни райони по света, подбрани на случаен принцип.

Експертите установили, че крайно застрашени са 12 на сто от влечугите, което означава, че те могат да бъдат заличени в най-скоро време. Други 41% попадат в категорията "застрашен вид", а 47 на сто попадат в графата "уязвими".

Заплахата за отделните видове е различна. Сладководните костенурки например са в много по-голям риск в сравнение със сухоземните влечуги. Според учените 50 на сто от костенурките са заплашени от изчезване.

Най-голяма опасност има за видовете в тропическите райони, твърдят експертите.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.