Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
На астероида Веста откриха нещо доста странно
10 Декември 2012
На Земята подобни структури се появяват само след въздействието на течна вода

Астероидът Веста отново поднесе изненада на астрономите. По-малко от три месеца след като обявиха за наличието в един от кратерите му на водород, учените съобщават за друга находка. Нещо невероятно е било открито в кратер на астероида. Този път, можем да говорим за наличие на вода в течно състояние на Веста.

За сега обаче това е само едно предложение, направено въз основа на анализ на снимки на кратер, в който астрономи от Университета на Калифорния в Лос Анджелис открили тесни канали. Някои от тези канали приличат на прави дерета, а други се вият, завършващи със седиментни басейни.

"Прави дерета, ние очаквахме да видим на Веста. Те са резултат от свличането на сух материал като пясък. Подобни има и на спътника на Земята. Но извитите дерета ни изумиха", коментира Дженифър Скъли от Университета на Калифорния.

Някои от криволичещите дерета дълги, а други тесни. На някои места те образуват V-образни структури и се свързват помежду си.

На Земята могат да се видят подобни дерета в кратера Метеор в Аризона. Там те са се появили в резултат на въздействието на вода. Марс също има подобни образования, но природата им все още не е изяснена.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Iwan
10 Dec, 2012 | 22:20

Не може да са от вода. от друго са


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.