Факти, Анализи, Коментари
   17 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Риба, която ползва оръдия на труда [ВИДЕО]
3 Октомври 2011
Уникалното видео е направено през 2009 година, край бреговете на остров Палау в Тихия океан - едва сега е анализирано

За първи път заснеха на видео риба, използваща оръдия на труда, съобщава LiveScience. Уникалното видео е направено през 2009 година, край бреговете на остров Палау в Тихия океан. Едва през септември тази година обаче тя беше анализирана и е на разположение на интернет страницата списание Coral Reefs.

Забележителните способности е показала ярката тропическа риба Choerodon anchoago. Видеото ясно показва как в началото тя изкопава пясъка черупка, а след това дълго търси камък, в който да я разбие. В крайна сметка тя успява да извърши успешно това действие.

"Това изисква стратегическо мислене, защото трябва да се направят няколко последователни стъпки. За риба, това е много трудна задача ", коментира Джакомо Бернарди, еволюционен биолог от Университета на Калифорния в Санта Круз. 

Бернарди добавя, че може би много други риби също така използват инструменти, ние просто не знаем това - наблюденията на морските обитетели са изключително малко.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Noname
03 Oct, 2011 | 15:03

Използването на "оръдия на труда" под вода е изключително трудно за това е и рядко срещано. Особено като нямаш ръце. :)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.