Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Разчетоха един от последните непреведени Кумрански ръкописи от Мъртво море
9 Септември 2019
Колекцията, намерена преди 79 години, се състои от 900 древни еврейски ръкописа и е обгърната от противоречия
Археолозите изглежда са стъпка по-близо до разгадаването на мистерията на известните ръкописи от Мъртво море. Изследователи от Университета в Хайфа са възстановили и разчели един от последните непреведени Кумрански ръкописи, съобщава КРОСС. Колекцията, намерена преди 79 години, се състои от 900 древни еврейски ръкописа и е обгърната от противоречия.

В продължение на една година Ешбал Ратсон и Джонатан Бен-Дой работят върху 60-те фрагмента от които се състои ръкописът. Изписаните върху пергамент кодове разказват как са живели хората, които са го написали и дават информация за календара от 364 дни, който са използвали.

„Тъй като това число може да се дели на четири и седем, специалните празници винаги са се падали на един и същи ден", казват Ратсон и Бен-Дой. „Кумранският календар не се е менил".

Ръкописът споменава празниците, свързани със смяната на сезоните, като Tekufah, което на еврейски означава период. За тях се знае и от други текстове, до досега не са имали официално название.

В текста се говори и за две религиозни събития известни от друг свитък от Мъртво море. Празниците посветени на Новото вино и Новото масло били съответно 100 и 150 дни след първия Шабат на еврейската Пасха.

Свитъкът дава информация и за авторите, които са бродели из пустинята между II в.пр. Хр и II в.сл. Хр. Датите на споменатите празненства изглежда са били написани в полетата между основния текст и създават впечатлението, че са били добавени към ръкописа по-късно.

Бидейки религиозни документи, ръкописите от Мъртво море са обгърнати от противоречие. Били са писани между II век пр. Хр. и II в. сл. Хр., но е спорно, кои са авторите. Учените са съгласни, че документите - които се състоят от обяснителни, мъдри, апокалиптични и календарни текстове, както и от химни и молитви - били писани от обитатели на Юдейската пустиня.

Свитъците се състоят от около 230 „библейски" ръкописа, които споменават различни практики от в еврейската Бибилия. Други „не-библейски" документи се отнасят до библейски текстове и описват религиозни вярвания и практики, но не са точните истории от Библията.

Текстовете са написани предимно на иврит, някои са кодирани, а има и такива на арамейски и гръцки. Повечето са върху пергамент, но някои са и върху папирус. Има и текст, написан върху плочка от мед. С цел да бъдат съхранени, всички текстове са сканирани.

Сега остава само един свитък, който остава непреведен.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
06 Jan, 2020 | 23:47

Пак съм Аз, - Тоз който съм, вашия приятел Сорос, - този път като мембър на модерната икуменическа църква, ваш брат във всеобщото спасение. Да, всеобщо братани, защото ние го организирахме по марксистки, с демократично лице. Ние, - аз и вас, имаме общи ценности - общ труд за удовлетворяване на общи, спуснати еднакви за всички наслади. Братя българи, знаете аз съм на преклонна възраст, но си спомнете как като по млад излъсках Източна Европа и особено любимата ми България, за да се плъзне надолу по Демокрацията. Това бяха времена на Велик подем на духа, любовен танц на човека с гоя, в общ устрем към всеобщо спасение. Общо, да, казваме ви - пред Йехова всички сме едно! Не ме гледайте подозрително братя, - защо казвам Йехова, а не Яхве, Алах, Люци или Ваалам, - защото, каква разлика може да се допусне между свои? Ние, вие сме едно, с цената на кръста!
Аз, братя, от такива думи изпитвам сърцебиене, а знаете, това ми е трето сърце. Сменял съм многократно и други органи - дробове, бъбреци... живота е суров, слава на бога че съм платежоспособен. Но дойде един момент, който и го очаквах предвид на ежедневната ми дамаджанка българска кръв, а и други кръвни продукти. Да братя, започнах процес на подмладяване, стигнал вече дотам, че - не ви лъжа, ето правя свят кръст! - плътта ми бушува, цял съм в похот, а пе$иса ми не отговаря за тези нови изисквания? Между другото да ви го кажа - и аз като вас се чудя, защо, това де, се води зя мръсна дума и трябва да я пиша със символ, когато си е достойнството?! Да, моето достойнство, в духа на нашата икуменическа църква, в реда утвърден от нашия общ спасител е наше, общо достойнство, и моли за правата си. Братя во христе, като ви казвам - общо достойнство, какво може да имам предвид аз, все пак богоизбрания - с вас? Тоо, да не се разприказваме, но вие безспорно сте забелязали, че, майтапа настрана - но между вас доста уютно се е настанила една прослойка шизофреници, държащи се настрана от суета, от глупостта на не можещия и незнаещия. Вие ги наричате мухльовци и те свидетелстват, като го приемат с мълчанието си. Ние, богоизбраните де, както и вие голямото болшинство от българския народ се кефим от тяхната празнота, но братани, Врага, Този дето произвежда души, - вложил им ги даром, а на нас от Мароко до Мексико и от Азербайджан до дъното на Африка е отказал?! Става въпрос за прецакването на стопаните на света, на нашата обща съборност пред истинския бог, този заради който и аз, вашия любящ ви брат и приех християнството. Той е призовал всички и е обещал на всички спасение, но жестоко редактиран от всякакви националисти през вековете е станал откровен нацизъм. Отказал е души на стопаните на този, създаден и даден им от този нов бог свят, в който сам се въплъти за да го спаси, а на кръста се качи един магьосник, наш Враг, с огромна сила и необуздан характер. Зад него са се строили тези ваши мухльовци, и аз, брат Сорос, станах християнин, за да им отмъстя.
Братя българи, сещате се вече, с много празни приказки не се прави бизнес - моля ви, заради нашите общи права, заради светая светих - Пособията, върху които се крепи цивилизацията, - доставете ми за бога един, - едно достойнство. Българско, не правете опит да ми пробутате ци$анско - още една дума трябва да се пише със символ, не тази Демокрация доведох преди няколко десетилетия, - защото, писах вече че вземам ежедневно дамаджанка българска кръв, и ще е противопоказно ц$ достойнство. Има братани и между тези мухльовци спортисти и въобще добре подържани особи. Аз ще се отплатя по баровски, - знаете моите милиарди - (много)! Нещо много повече, - тези работи не се оправят с пари, това не е еврейски гешефт (вече съм християнин), - че аз лично не лъжа, ще изпратя на донора своето до$тойнстнво, а фирмата доставчик,
която ще се вреди - ще позлатя! Да братя, позволете ми да ви кажа, а аз разбирам от тези работи, знаете най после кой съм, - в тях пестеливостта не е изгодна.

муспи
05 Jan, 2020 | 19:47

Мои свине и псета, - няма да ви наричам вече прасета, защото пораснахте. Че вие свършихте толкоз много работа през хилядолетията, че Аз, вашия Генерален секретар ви благодаря. Благодаря ви не само за обработката на Кумранските ръкописи, а и за всичко това дето гоите наричат история. Аз, като Вожд, а кой е по велик Вожд от Мене?! - започвам с горно до. Благодаря ви че се преборихте с Разпнатия по Моите инструкции, и Аз оцених вашето дръзновено усърдие като образцово. Че когато вие след огромен писмен и въобще конспиративен труд в тила на противника, несравнимо по труден от спокойното многократно пренаписване на библията, обработихте Евангелието така, че днес всеки знае че Христос е бил наше момче. И още и още, - изпързаляхте християните, че всички сме ближни, а това е възлов момент в цялата им утопия! Че, сещате се как с пълчищата ближни влязохте в Испания, стаяхте 8 века и в нова вече историческа обстановка се разляхте по Европа. Тука ви благодаря особено дебело, за утехата на Моята похот, - шоуто с България! Моята идея да я набутате 5 века в дивашко робство, и после подмятана от Великите сили чрез вас, а и тези В. сили вие ги култивирахте, - по Моите декрети Мои лъскави свине и псета! Сега провеждате свят Геноцид над това враждебно племе, защото знаете, самия Враг го закриля, от глупост - от какво друго?! Че излиза - то чак смешно, - ние дето създадохме земята със всичките й удобства и даже със свое небе, на което Аз съм уредил рай за вас и тези които, да - и тези които вие поискате, защото съм благ, и всичко е Мое. Да сте забелязали да деля?! Дели Врага - дал на белите души, а на нас не, дал и на животните, а нас отделя - Разпнатия ни нарича свине и псета, и Аз, като по сръчен от Него го взех на въоръжение. - Ще се борим свине и псета, но как? а ето как, - и Аз мога, и извън Мене нищо няма! Този народец не съществува защото не го познавам, тази територийка бая китна и изгодна е илюзорна - магьосничество на Врага, но Аз мога да я дам на вас, от една благодарност, сещате се - ако я подготвите за Третия храм! Той вече е и построен - НДК. Там ще е Главната квартира на Машиаха, оттам и ще засияе и Люциферианството по света.
Защо го правя всичко това Мои мазни свине и псета? Правя го от излишък на любов, - защото и Аз съм любов, и Аз мога да любя и то къде по качествено! Хехе, ако ще се перчим - и извън Мен няма любов. Най напред обаче, вие ще трябва да очистите терена около това НДК, примерно - бул. Руски, Раковски, площад Славейков, Възраждане и нагоре до киноцентъра. всичко да се изравни и затреви, без всякакви храсти, където ще се разположат части на МОСАД, оборудвани с нужната техника и даже хеликоптери. Свине и псета, зад тази Велика тревна площ ще се стели еврейския град София! Знаете Моя характер, - Аз не съм настоявал през историята да се заличават гойските имена, че те не пречат даже и служат в нашата поредна конспирация. Йерусалим е само за вашите угоени сърчица, Мои малки свинчета и псета. Машияха ще иска кръв, българска кръв за себе си, охраната, и тази по затревената площ и огромната еврейска диаспора в България. Ще трябва да организирате разплод на българите за да са в състояние за този кръвонадой. И също така, на Мен ще ми е приятно и изгодно, това мерзко племе да види че ние сме много, много повече от колкото си мисли, - че количеството определя качеството! Не свине и псета, че количествените натрупвания водят до качествени изменения - толкова спуснах на гоите, а на вас казвам: Многото е повече от малкото, и малцината с души могат да се залеят от океана наши! Това е Моята, на вашия Генерален секретар, бога Яхве, Йехова, Алах - Космогония! Даа, то, и Аз мога.

муспи
18 Sep, 2019 | 16:22

Сети се сам фашисто, - имало е древен изсраел, в него са живели азербайджан-узбекистано-тюрки, и са имали възможност да с занимават с писмена работа в юдейската пустиня, наистина между колективните жътви (Рут), през лятото, защото в юдейската пустиня през зимата е сняг и ледове, спира корабоплаването в Йордан и риболова (данни все от тората, а тя също е била написана вече, а не както фашистите го изкарват че се появява след новия завет). Тези ръкописи веднага след излизането им на пазаря бяха взети от синедриона за изследване, и се вижда колко е лоялно. Що се отнася до българите, крайно време е да се сетят, да освободят тези земи, защото са прави - Обетованата земя е между Дунава (Йордан), Беломорието, Вардар и Черноморието. Ако българите продължават да го протакат, йехова ще ги издуха. Алах абкар, но яхве таман.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.