Факти, Анализи, Коментари
   22 Юли 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-големия летящ динозавър
3 Март 2022
Експертите отбелязват, че това е най-големият и най-добре запазен скелет на летящ гущер от юрския период
Скелетът на летящ динозавър, открит в Шотландия преди няколко години, се оказа най-големият в историята, съобщават от University of Edinburgh. Откритието е направено от аспирантката Амелия Пени по време на пътуване до остров Скай през 2017 г. На палеонтолозите им трябваха няколко дни, за да извлекат вкаменелостите. Сега скелетът се намира в Националния музей на Шотландия.

На 22 февруари научното списание Current Biology публикува констатациите на изследователи, изследвали намерените кости. Според тях те принадлежат на млад птерозавър с размах на крилете над 2,5 метра. Гущерът се приписва на неизвестен досега род и вид Dearc sgiathanach, живял преди 170 милиона години по време на така наречената средна юра - втората ера на юрския период, предаде БГНЕС.

Експертите отбелязват, че това е най-големият и най-добре запазен скелет на летящ гущер от юрския период. „Тази находка ни казва, че птерозаврите са станали по-големи много по-рано, отколкото сме мислили, много преди периода на Креда, когато са се състезавали с птици, и това е много важно“, каза Стив Брусат, професор по палеонтология в Университета в Единбург.

По-рано беше съобщено, че в Обединеното кралство пазители на резервоари случайно са открили вкаменени останки от ихтиозавър по време на рутинна работа. Дължината на динозавъра била около 10 метра.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.