Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Преди повече от 35000 години египтяните развъждали риба
21 Октомври 2018
Това са най-ранните доказателства за такава дейност в световен мащаб
Египтяните са практикували развъждане на риба и рибно стопанство преди повече от 3500 години - най-ранните доказателства за такава дейност в световен мащаб, според съвместно немско-израелско проучване.

Учените са изследвали 100 зъба от риби, открити в археологически обекти в съвременен Израел, за да заключат, че техните притежатели са били извадени от лагуната в Синай в Египет преди хиляди години.По онова време фермерите открили лагуна, в която влизали риби, и я оградили за няколко месеца, каза Гай Бар-Оз, един от авторите на доклада и професор по археология в университета в Хайфа. След това „лесно можете да ги съберете", обясни ученият метода, който все още се използва в същата лагуна на Синай.

Учените от Хайфа работеха успоредно с тези от немските университети в Майнц и Гьотинген, за да правят своите изводи от изследванията на рибешките зъби.

Изследвайки различните видове кислородни изотопи в зъбите, учените стигнаха до извода, че рибите са „прекарвали най-малко четири месеца в затворената лагуна", каза Бар-Оз пред АФП.

По-голямата част от откритата от изследователите риба идва от отглеждана за храна риба, а не от риболов.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.