Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха тялото на най-могъщия китайски воин
28 Март 2018
Цао Цао често е обрисуван като жесток и безмилостен тиранин, но е възхваляван и като брилянтен управник и гений на военното дело
Китайски археолози са убедени, че тялото, открито в намерена преди години гробница, е на легендарния военачалник Цао Цао, пише в. "Дейли експрес". Цао Цао е считан за най-могъщия китайски воин, живял преди около 2000 години към края на династията Хан.

Той често е обрисуван като жесток и безмилостен тиранин, но е възхваляван и като брилянтен управник и гений на военното дело, който се е отнасял с подчинените си като с членове на семейството си. Гробница, за която се смята, че е на Цао Цао, е открита през 2009 г. Споровете дали тялото в главната камера е на легендарния военачалник продължават с години. Сега специалисти от Института за културно наследство и археология на провинция Хънан, където се намира гробницата, потвърждават, че останките от тяло на мъж на възраст между 60 и 70 години наистина са на Цао Цао.

Откриването на огромния мавзолей е било затруднено поради факта, че по-голямата част от надземните му структури са разрушени. Смята се, че Цао Цао е забранил изграждането на голяма гробница, но синът му Цао Пи пренебрегва бащината воля и построява такава. Впоследствие, опасявайки се, че мавзолеят ще бъде плячкосан, потомъкът на древния военачалник разпорежда горната му част да бъде разрушена.

"Липсата на много отломки наоколо свидетелства, че разрушаването е било планирано, а не акт на отмъщение", казва археологът Чжоу Лиган. В гробница са открити и останките от две женски тела, чиято самоличност остава загадка. Според исторически сведения Цао Цао е погребан със съпругата си, починала на възраст между 70 и 80 години. Намерените в гробницата тела са на жена, прехвърлила 50-те, и на друга, прехвърлила 20-те.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.